Sirijska vojska krvavo ugušila prosvjede u Deri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više osoba je ubijeno i ranjeno u Deri, na jugu Sirije, u koju je u ponedjeljak ujutro ušlo više od 3.000 pripadnika snaga sigurnosti uz potporu oklopnih vozila, izvijestili su aktivisti za ljudska prava u telefonskom razgovoru s francuskom novinskom agencijom.

"Ima mrtvih i ranjenih", rekao je aktivist koji je uspio uspostaviti telefonsku vezu s Derom. Dodao je da stanovnici ne mogu potvrditi broj mrtvih jer ne mogu izvuci trupla koja leže na ulici. Snajperi su na krovovima zgrada, a tenkovi u središtu grada, dodao je.

"Stotine pripadnika sigurnosne službe ušle su u grad u pratnji tenkova i oklopnih vozila. Opskrba strujom je u prekidu, a telefonska komunikacija je gotovo nemoguca", rekao je.

Prosvjedi protiv sirijskog režima poceli su upravo u Deri 15. ožujka, a od tada su se proširili diljem zemlje. Snage sigurnosti brutalno se obracunavaju s prosvjednicima, a broj poginulih od pocetka prosvjeda popeo se na 361, po podacima koje je prikupio France Presse.

Jordanski ministar informiranja Taher Advan izjavio je da je Sirija u ponedjaljak zatvorila svoju granicu prema Jordanu, samo nekoliko sati nakon što su sirijski vojnici tenkovima ušli u Deru.

Prosvjednici u Siriji demonstriraju od 15. ožujka tražeci ukidanje izvanrednog stanja, koje je bilo na snazi 48 godina, odlazak predsjednika Bašara al-Asada i demokratske reforme. Izvanredno stanje službeno je ukinuto dekretima što ih je u petak donio predsjednik Al-Asad.


Podijeli: Facebook Twiter