Sirijska vojska i dalje napada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirija uvjerava Ujedinjene narode da ce poštivati primirje s pobunjenicima koje treba stupiti na snagu za manje od 24 sata, izjavio je u srijedu posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan, ali su snage predsjednika Bašara al Asada nastavile napadati nekoliko gradova.

"Ako ga svi budu poštivali, mislim da cemo do 6 sati ujutro (3 sata po GMT-u) u cetvrtak imati poboljšane uvjete na terenu", rekao je Annan u Teheranu gdje je zatražio potporu regionalnog sirijskog saveznika za svoje napore.

Medutim, sirijska vojska i dalje vodi ofenzivu i nastavlja napadati uporišta pobunjenika umjesto da povlaci vojnike, tenkove i teško oružje iz gradova kao što je predvideno Annanovim planom.

Sirijske snage su jutros ponovno otvorile vatru preko granice na izbjeglicki logor gdje su smještene sirijske izbjeglice na jugoistoku Turske.

Turska je zatražila hitno održavanje sjednice Vijeca sigurnosti UN-a kako bi se odmah poduzele potrebne mjere za zaštitu sirijskog naroda buduci da Asad još nije povukao vojnike i naoružanje iz gradova.

"Mi se zalažemo za hitno održavanje sjednice Vijeca sigurnosti koje bi usvojilo rezoluciju s nužnim mjerama za zaštitu sirijskih gradana", navodi se u priopcenju turskog ministarstva vanjskih poslova.


Podijeli: Facebook Twiter