Sirijska oporba spremna pregovarati s Assadom

Bashar al-Assad (AFP)
Bashar al-Assad (AFP)

Sirijske oporbene skupine objavile su da su pod pokroviteljstvom UN-a spremne pregovarati s predstavnicima vlade predsjednika Bashara al-Assada, ali ustraju da on odstupi s vlasti.

"Cilj političkog rješenja je stvoriti državu na građanskom načelu, bez Bashara al-Assada i osoba iz njegova režima u bilo kojem budućem dogovoru", objavile su te skupine u priopćenju.

Sastale su se u Rijadu na dvodnevnim razgovorima kako bi stvorili ujedinjenu frontu. Oporba i njihova oružana krila više su puta istaknuli da za Assada nema budućnosti u Siriji.

No, bliski saveznici sirijskog režima, Rusija i Iran, traže da o njegovoj političkoj sudbini odluče Sirijci.

Međusobne podjele oslabile su umjerene oporbene frakcije, što je omogućilo jačanje džihadista poput Islamske države.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da su oporbene skupine postigle napredak na razgovorima u Rijadu. "Čini se da je sastanak u Saudijskoj Arabiji zasad bio konstruktivan i moramo čekati zaključke konferencije", rekao je Kerry u Parizu.

Pregovore je napustila moćna pobunjenička skupina Ahrar al-Sham tvrdeći da se revolucionarnim skupinama nije dalo dovoljno na važnosti te da je glavno mjesto zauzela politička oporbena skupina Nacionalno koordinirajuće tijelo za demokratske promjene.

Na konferenciji sudjeluje više od stotinu oporbenih predstavnika, od sekularnih političara koje Assadov režim tolerira do radikalnih islamista.

Dogovorili su se da će se ujediniti u jedno tijelo, u sklopu priprema za moguće mirovne pregovore s Assadovom vladom.

Iran, ključni Assadov saveznik, objavio je da su skupine povezane s Islamskom državom (IS) uključene u razgovore o formiranju izaslanstva za pregovore o budućnosti Sirije.

"Neke terorističke skupine povezane s IS-om uključene su u razgovore u Rijadu... te terorističke skupine neće moći odlučivati o budućnosti Sirije", rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, prenosi Fars.

Šijitski Iran, tradicionalni suparnik sunitske Saudijske Arabije, ponavlja kako će sastanak u Rijadu izazvati propast pregovora o okončanju rata u Siriji.

Mirovni proces započet u Beču predviđa službene razgovore između sirijske vlade i oporbe do siječnja.

"Ne odobravamo sastanak u Rijadu. On nije u skladu s razgovorima u Beču", istaknuo je Amir-Abdollahian. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter