Sirijska oporba pozvala na stranu vojnu intervenciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijska vojska ponovo je u ponedjeljak granatirala grad Idleb na sjeverozapadu zemlje, ciji stanovnici više nemaju ni struje ni vode, izvješcuje AFP pozivajuci se na nevladinu udrugu OSDH i borce protiv režima.

"Vojska je granatirala cetvrti Dbeit i Al-Sauru u gradu Idlebu. Nekoliko se kuca i zgrada urušilo uslijed napada. Gradom kruže oklopna vozila i tenkovi", javio je pobunjenicki borac Jaser.

Takoder je kazao da je humanitarno stanje teško jer ljudima nedostaje struje i vode te da je prekinuta i sva komunikacija, bilo fiksna ili mobitelima. Vojska sada drži pod kontrolom nekoliko cetvrti Idleba, dok u drugima proturežimski borci i dalje pružaju otpor.

Diljem zemlje je u ponedjeljak u nasilju živote izgubilo 18 ljudi. Sukobi pobunjenika i sirijske vojske vode se i u pokrajinama Homs i Hama, u središnjem dijelu zemlje, te u pokrajini Raqa, prema sjeveru zemlje.

Sirijska oporba pozvala je u ponedjeljak na hitnu stranu vojnu intervenciju u Siriji radi okoncanja represije koju vodi režim, nakon posljednjeg masakra u Homsu koji su izvele vladine snage.

Sirijsko nacionalno vijece (SNC) je pozvalo na hitnu medunarodnu vojnu i arapsku intervenciju i osnivanje zone zabrane leta kao i udare na vojni aparat režima Bašara al-Asada u priopcenju procitanom na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Predsjednik najvece koalicije sirijske oporbe SNC-a Burhan Ghalioun je ocijenio da medunarodna zajednica ne može i dalje davati prazna obecanja, a Arapska liga objavljivati priopcenja ako žele okoncati nasilja. Vrijeme je da medunarodna zajednica poduzme ozbiljne i konkretne mjere radi okoncanja nasilja, dodao je.

On je kazao da bi takve mjere mogla poduzeti skupina "Prijatelji Sirije" koja se sastala pocetkom veljace u Tunisu, pošto ne postoji konsenzus Vijeca sigurnosti Ujedinjenih naroda gdje Rusija i Kina blokiraju svaku rezoluciju protiv sirijskog režima.

SNC traži i pokretanje sigurnosnih koridora i tampon zona, te brzu organiziranu akciju radi naoružavanja Slobodne sirijske vojske (ALS), koju su osnovali dezereteri sirijske vojske.

Jedan od celnika SNC-a George Sabra je demantirao optužbe sirijskog ministarstva informiranja Adnana Mahmuda koji je masakr u Homsu pripisao teroristickim skupinama, koje žele izazvati medunarodne reakcije protiv Sirije, cime je aludirao na oporbu.


Podijeli: Facebook Twiter