Sirijska epidemija dječje paralize prijeti Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možda nije dovoljno protiv dječje paralize cijepiti samo sirijske izbjeglice, upozoravaju u petak njemački stručnjaci koji kažu kako bi ta bolest mogla ponovno zaraziti Europu u kojoj je desetljećima nema.

U članku u znanstvenom časoisu Lancetu Nijemci kažu kako za Europu opasnost od infekcije virusom dječje paralize leži dijelom i u tipu cjepiva koji se upotrebljava u područjima koja godinama nisu zabilježila tu bolest. Dječja paraliza ili polio prenosi se kontaminiranom hranom ili vodom, a u listopadu je potvrđena epidemija među djecom u Siriji, gdje te bolesti nije bilo 14 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) drži da se bolest vjerojatno proširila iz Pakistana, jedne od triju zemalja gdje je još endemska, a upozoravaju da bi sirijska epidemija mogla zaprijetiti milijunima djece diljem Bliskoga istoka. Polio se lako prenosi s osobe na osobu i brzo se širi među djecom, posebno u nehigijenskim uvjetima u kojima ljudi žive u Siriji i u nakrcanim izbjegličkim logorima u susjednim zemljama.

Bolest napada živčani sustav i može za samo koji sat izazvati ireverzibilnu paralizu. U članku u Lancetu Martin Eichner sa sveučilišta u Tuebingenu i Stefan Brockmann iz regionalnog ureda za javno zdravstvo Reutlingena pišu kako većina europskih zemalja trenutno upotrebljava neaktivno cjepivo (IPV), a ne oralno (OPV), živo cjepivo.

A iako IPV djelotvorno sprečava dječju paralizu, samo dijelom štiti od infekcije i zato je manje pouzdano ako virus aktivno cirkulira. Stručnjaci zato preporučuju i rutinski pregled kanalizacije u područjima sa sirijskim izbjeglicama, da bi se vidjelo ima li ondje virusa. Benjamin Neuman, virolog s britanskoga sveučilišta u Readingu slaže se da je nova epidemija opasna i za susjedne zemlje i šire. "Svako novorođeno dijete u opasnosti je od dječje paralize dok se ne cijepi", upozorava. "Dok virus ne bude sasvim iskorijenjen, nužno je da nastavimo cijepiti djecu", dodaje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter