Siriji 15 dana da objavi sve o kemijskom oružju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda dat će Siriji 15 dana da objavi sve o svojem kemijskom oružju i zaprijetiti joj daljim "nužnim mjerama" ne pristane li na to, kažu u srijedu ujutro diplomati uključeni u sastavljanje rezolucije.

Tražit će se da Sirija odmah dopusti UN-ovim inspektorima pristup svim lokacijama s kemijskim oružjem, kao i dokumentaciji i opremi. U Ujedinjenim narodima u utorak navečer po lokalnome vremenu Britanija, Francuska i SAD raspravljaju su o elementima nacrta rezolucije.

Francuska najavljuje kako će rezolucija biti pravno obvezujuća i jasno će navesti da Siriju čekaju "ozbiljne posljedice" ne bude li je poštovala, a ta je formulacija diplomatski izraz za upotrebu vojne sile.

Sirija je u utorak prihvatila ruski prijedlog da preda kemijsko oružje, ali američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je još prerano da se vidi hoće li ta inicijativa uspjeti pa je zato američkoj vojsci zapovjedio da ostane spremna na vojni udar. U govoru Amerikancima Obama je rekao kako je od Kongresa zatražio da odgodi glasanje o pristanku na vojnu akciju dok traju diplomatski pokušaji da Ujedinjeni narodi donesu rezoluciju kojom će se od sirijskoga predsjednika Bašara Asada tražiti da preda svoje kemijsko oružje. 

Američki su dužnosnici najavili da će Kerry u četvrtak u Ženevi nastaviti razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter