Sirijci iz Grčke bit će poslani u južnu Tursku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski migranti koji dolaze iz Grčke bit će poslani u grad Osmaniyeu, na jugu Turske, rekao je turski ministar za Europsku uniju Volkan Bozkir u televizijskom intervjuu u ponedjeljak.

Migranti vraćeni s grčkog otoka Lezbosa počeli su stizati u Tursku u ponedjeljak u sklopu dogovora s EU kojemu je svrha zaustaviti priljev migranata i izbjeglica u Europu. 

U razgovoru za Haberturk TV, Bozkir je rekao da će Sirijci preuzeti iz centara u Turskoj biti poslani u Njemačku odakle će biti poslani u druge zemlje.

U skladu sa sporazumom koji su Ankara i Bruxelles potpisali prošlog mjeseca, migranti koji su doputovali u Grčku nakon 20. ožujka, a koji ne zatraže azil ili ne ispunjavaju uvjete za azil bit će vraćeni u Tursku, a za svakog migranta vraćenog u Tursku, EU će preuzeti jednog sirijskog izbjeglicu izravno iz Turske.

Ministar Bozkir napomenuo je da u prvoj skupini migranata koji su stigli iz Grčke u ponedjeljak nema Sirijaca.

Dva turska broda koja su u ponedjeljak ujutro vratila iz Grčke u Tursku 136 migranta većinom su prevezela migrante iz Pakistana i Bangladeša, a oni nemaju pravo na azil.

Turski ministar je rekao da će se Turska obratiti zemljama podrijetla migranata te da će ih sustavno vraćati.

Rekao je da će turski parlament, bude li potrebno, raditi tijekom vikenda, kako bi ispunili kriterije potrebne za izuzeće turskih građana iz viznog režima.

Prema sporazumu EU-Turska, službena Ankara obvezala se preuzeti izbjeglice iz Grčke u zamjenu za  novčanu pomoć, uvođenje bezviznoga režima i napredak u pregovorima za tursko članstvo u EU. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter