Sirija: Ženama i djeci dopušteno da odu iz Homsa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada dopustio je ženama i djeci koji su mjesecima opkoljeni u središtu Homsa da napuste grad, rekao je u nedjelju UN-ov posrednik Lakhdar Brahimi.

- Sirijska vlada nam je rekla da žene i djeca odmah mogu otići, rekao je Brahimi na konferenciji za novinare u Ženevi, drugog dana pregovora o sirijskom sukobu. "Postoji nada da će sutra žene i djeca moći otići iz starog grada Homsa", dodao je.

Na odvojenoj konferenciji za novinare zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Makdad potvrdio je taj dogovor, ali je naglasio da je "posljednje dvije godine osobno bio uključen u pokušaje da se žene i djecu izvede. Međutim, nismo mogli, sve pokušaje spriječile su oružane skupine koje nisu dopuštale nikom da ode".

Brahimi je rekao da je općenito zadovoljan odvijanjem pregovora u Ženevi o sirijskom sukobu i pohvalio je međusobno poštivanje koje su pokazala izaslanstva sirijskog režima i oporbe.

- Zadovoljan sam. Općenito rečeno, postojalo je međusobno poštivanje i pregovarači su svjesni činjenice da je taj pokušaj mirovnih pregovora važan i da se mora nastaviti, rekao je Brahimi. Dodao je da se nada da će se nastaviti takvo stanje duha.

Brahimi je rekao da je sirijska vlada zatražila od oporbe da joj preda popis zatočenika koje drže oružane skupine te da se oporba s time složila i kazala da će pokušati ishoditi popise.

UN-ov posrednik također je rekao da od obje strane očekuje da će na pregovorima u ponedjeljak donijeti neku vrstu "opće izjave o tome kako ići naprijed". Najavio je da će se sastati u ponedjeljak ujutro s obje strane, a one će "većinu razgovora voditi preko mene", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter