Sirija ukida izvanredno stanje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijska vlada prihvatila je u utorak prijedlog zakona kojim se nakon 48 godina ukida izvanredno stanje u zemlji, javile su novinske agencije, dok je americki State Department izrazio sumnju da ce novi zakon dovesti do demokratizacije. Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da je vlada ratificirala prijedlog zakona koji još mora potpisati predsjednik Bašar al Asad.

Zakon je prihvacen pod pritiskom masovnih prosvjeda diljem zemlje inspiriranih narodnim pobunama u arapskim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Oporbeni celnici rekli su medutim da nece prestati s prosvjedima dok se ne ispune i drugi njihovi zahtjevi, medu kojima su i oslobadanje politickih zatvorenika, sloboda govora i uvodenje višestranackog sustava.

"Ova odluka je samo prazna prica. Prosvjedi nece prestati dok se ne ispune svi zahtjevi ili dok režim ne ode s vlasti", rekao je za Reuters vodeci oporbeni celnik Haitham Maleh. Skupine za zaštitu ljudskih prava kazale su da je dosad u sukobima policije i prosvjednika ubijeno najmanje 200 osoba.



Glasnogovornik americkog State Departmenta kazao je da Sjedinjene Države nisu sigurne da ce prijedlog zakona o ukidanju izvanrednog stanja u Siriji biti manje restriktivan. "Nejasno je jesu li oni donijeli zakon o ukidanju izvanrednog stanja, ali novi zakon zahtijeva od prosvjednika da dobiju dozvolu od ministarstva unutarnjih poslova prije održavanja demonstracija", rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Sirijska vlada takoder je donijela zakon koji "regulira pravo na mirni prosvjed" po kojem ce se za prosvjede u Siriji tražiti posebna dozvola ministarstva unutarnjih poslova, navela je agencija SANA. U svjetlu nekih komentara ministra unutarnjih poslova Sirije "ovaj novi zakon može se pokazati restriktivnijim od zakona o izvanrednom stanju koji treba zamijeniti", rekao je Toner.

Takoder je istaknuo da je u Siriji nastavljeno pucanje vojnika na prosvjednike "što izaziva ozbiljnu zabrinutost i ostaje jasno da sirijska vlada treba hitno provesti reforme... kako bi se prekinulo nasilje nad mirnim prosvjednicima".


Podijeli: Facebook Twiter