Sirija u veljači uklanja veću količinu bojnih otrova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirija tijekom veljače planira iz zemlje ukloniti veliku količinu bojnih otrova, a cijeli proces trebao bi biti dovršen do 1. ožujka, rekao je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

"Sirijci su jučer najavili da će iz zemlje tijekom veljače ukloniti veću količinu kemijskog oružja te su spremni dovršiti taj proces do 1. ožujka", rekao je Gatilov, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Operacija odvoženja sirijskih zaliha bojnog otrova, dogovorena s Rusima i Amerikancima, neće se uspjeti realizirati do roka koji je bio predviđen ranije. Svi toksični agensi prema prvobitnom su planu iz zemlje trebali biti odvezeni i uklonjeni tijekom ovog tjedna, objavio je prošli tjedan Reuters.

Američki dužnosnici optužuju Damask da odugovlači, a američki državni tajnik John Kerry je prošli petak od ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova zatražio da izvrši pritisak na Asadovu vladu kako bi se aktivnosti ubrzale.

Rusija, najmoćniji saveznik Asadove vlade tijekom trogodišnjeg građanskog rata u zemlji, smatra da je zabrinutost Zapada pretjerana te odbacuje optužbe prema kojima se operacija namjerno odgađa, pozivajući se na sigurnosna i logistička pitanja. "Postoje određene teškoće kada je riječ o jamčenju sigurnosti neophodne za uspješnu provedbu ove operacije", rekao je Gatilov. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter