Sirija šalje naftu Venezueli u zamjenu za dizel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuelski tanker vraca se u Venezuelu natovaren naftom, objavljeno je u cetvrtak pošto je ranije ovaj tjedan isporucio prijeko potrebno dizel gorivo Siriji cije je gospodarstvo pogodeno sankcijama zapadnih zemlja i nestašicama.

Tanker natovaren naftom isplovio je iz sirijske luke Baniasu i prema podacima dobivenim satelitskim pracenjem trebao bi u Amuay u Venezueli uploviti 12. lipnja.

Negra Hipolita treci je brod koji je iz Venezuele isporucio dizel Siriji, a priprema se i cetvrta isporuka, izvijestila je u srijedu sirijska novinska agencija.

Venezuela je lani razbjesnila Washington jer je isporucivala gorivo Iranu kojemu je Zapad, kao i Siriji, nametnuo sankcije.

Europska unija poduzela je korake kako bi sprijecila kompanije da isporucuju dizel Siriji jer on može biti korišten kao gorivo za teška vozila, ukljucujuci tenkove. Oštrije sankcije uvedene u ožujku ucinile su da je kompanijama teže bez kršenja zakona isporucivati dizel Siriji te je do tada uvoz tog goriva gotovo obustavljen.

Nestašica je tako narasla da su poljodjelci posegnuli za konjima i mulama pri obradi tla u nedostatku goriva za mehanizaciju, tvrdi nevladina udruga Avaaz.

U srijedu su sirijski dužnosnici objavili da pregovaraju s Iranom i Alžirom o isporuci materijala kako bi prevladali sankcije.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter