Sirija: Razbijen protuvladin prosvjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijske snage sigurnosti, obracunavajuci se od izbijanja pobune u arapskom svijetu s do sada najozbiljnim prosvjedima protiv vladajuce sirijske hijerarhije, uhitile su u srijedu vodeceg politickog aktivista Suhira Al Atasija te još najmanje 15 prosvjednika koji su ispred sjedišta ministarstva unutarnjih poslova u Damasku zahtijevali oslobadanje politickih zatvorenika.

U Siriji je oko tri do cetiri tisuce politickih zatvorenika koji su u zatvorima uglavnom bez sudenja. Medu njima su Kurdi, islamisti i predstavnici javnog života koji traže da demokratski sustav zamijeni pet desetljeca vladavine stranke Baath.

U srijedu su deseci pripadnika snaga sigurnosti u civilu alicama rastjerali oko 150 prosvjednika okupljenih ispred Ministarstva unutarnjih poslova te ih je više pretuceno. Okupljanje na trgu Mardža u središtu Damaska bilo je tiho, a prosvjednici su držali slike zatocenih rodaka i prijatelja prije nego li su ih snage sigurnosti poceli udarati. Prosvjednici su se nakon toga razbježali, a snage sigurnosti nastavile su uhicivati ih i ugurale su ih u autobuse i kombije.

Atasi zastupa stajalište da sirijske vlasti nece moci izbjeci politicke potrese koji su pogodili arapski svijet tako što ce onemoguciti slobodu javnog izražavanja i promjene politickog sustava u zemlji. Dužnosnik MUP-a kazao je kako su "ubaceni elementi" pokušali izazvati kaos ispred ministarstva.

Nakon prosvjeda održane su kratke protudemonstracije u znak potpore predsjedniku Bašaru al Asadu na kojima su ljudi uzvikivali: "Svoju dušu i svoju krv žrtvovat cemo za Bašara".

Od pocetka prosvjeda protiv egipatskog i tuniskog predsjednika sirijske su vlasti intenzivirale kampanju uhicenja disidenata, neovisnih pisaca i oporbenih prvaka. Nevladina medunarodna udruga Human Rights Watch smatra da je Sirija medu najgorim kršiteljima ljudskih prava u 2010. koja zatvara odvjetnike, zlostavlja oponente i koristi silu protiv etnickih Kurda.


Podijeli: Facebook Twiter