Sirija: Provladina milicija ubila 78 ljudi, polovica žene i djeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provladina milicija i snage sigurnosti ubili su najmanje 78 osoba, ukljucujuci i djecu, u provinciji Hama u središnjem dijelu Sirije, objavili su u srijedu aktivisti.

Neki ubijeni u selu Mazaraat ak-Qabeer na smrt su izbodeni, a najmanje 12 tijela je spaljeno, kažu aktivisti koji tvrde da je medu žrtvama najmanje 40 žena i djece.

Najnovija masovna ubojstva uslijedila su samo dva tjedna nakon masakra u sirijskom gradu Huli gdje su vladine snage i milicija ubile 108 ljudi, od kojih su gotovo polovica bila djeca. Oba masakra dogodila su se u nazocnosti UN-ovih promatraca u Siriji, misije od 300 ljudi koji su poslani u tu zemlju radi nadgledanja primirja koje je dogovorio posebni UN-ov izaslanik Kofi Annan.

Primirja se nisu držale ni vladine snage ni pobunjenici, koji su prošloga tjedna najavili da ga prekidaju zbog posljednjih ubojstava civila.Sirijsko nacionalno vijece, glavna sirijska oporbena skupina, pozvala je u cetvrtak na jacanje napada protiv snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Assadu, nakon masakra u provinciji Hama.Vlada demantira sudjelovanje u pokolju.

Sirijska vlada demantirala je u cetvrtak da je izvela pokolj u podrucju Hame gdje je prema podacima oporbenih izvora u srijedu ubijeno najmanje 78 osoba. "Ono što su neki mediji prenijeli o tome što se dogodilo u al-Kubeiru, u podrucju Hame, potpuno je krivo", objavila je vlada u priopcenju na službenoj televiziji. "Teroristicka skupina je pocinila zlocin u podrucju Hame u kojem je bilo devet žrtava. Reportaže medija pridonose prolijevanju krvi Sirijaca", piše u priopcenju.

Americka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na sastanku sa zapadnim i arapskim kolegama u Istanbulu da svaka tranzicija u Siriji mora ukljucivati odlazak s vlasti predsjednika Assada.


Podijeli: Facebook Twiter