Sirija: Poginulo 90 civila, medu njima 25 djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 90 civila, medu kojima 25 djece, poginulo je od petka u bombardiranju okolice Hule, grada u središtu Sirije, izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sirijska vojska pocela je u petak oko podneva bombardirati predgrade Hule, napose naselja Taldo na jugu i Tibe na zapadu, nastavljajuci paljbu do subote u zoru, dodao je.

U subotu su mnogi stanovnici Tibea i Talda bježali prema središtu Hule iz straha od novog bombardiranja, a na amaterskim videosnimkama objavljenim na YouTubeu vide se strašni prizori djecjih trupala na zemlji.

SOHR je osudio pasivnost medunarodne zajednice i Arapske lige, nazivajuci ih pomagacima sirijskog režima u pokolju u Huli.

Direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman se u petak navecer zapitao o ulozi UN-ovih promatraca, rasporedenih u travnju kako bi nadzirali primirje koje se uglavnom ne poštuje. "Od podneva se govori o bombardiranju, a nijedan promatrac u Homsu nije ni mrdnuo prstom", kazao je.

Sirijsko nacionalno vijece (SNC), glavna oporbena koalicija, izvijestilo je tijekom noci o 10 mrtvih, medu kojima je polovica djece i pozvao je UN-ovo Vijece sigurnosti da sazove izvanrednu sjednicu na kojoj ce se raspravljati o stanju u Huli.

Po podacima SOHR-a, više od 100 ljudi poginulo je u ofenzivi režimskih snaga od petka kada su diljem zemlje, napose u Alepu, drugom po velicini gradu, održani veliki prosvjedi protiv režima.


Podijeli: Facebook Twiter