Sirija: Pobunjenici nisu koristili kemijsko oružje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijska oporba opovrgnula je u subotu tvrdnje da su pobunjenici koristili kemijsko oružje i ustvrdila da optužbe režima s tim u vezi zapravo služe kako bi se odvratila pažnja s njihovih vlastitih "zločina".

"Sirijska nacionalna koalicija generalno odbija lažne informacije koje objavljuje Asadov režim i smatra da se radi o pokušaju koji ima za cilj odvratiti pažnju s njihovih opetovanih i sustavnih zločina prema civilnom stanovništvu", navodi se u priopćenju oporbe.

Koalicija ponovno optužuje režim da je umiješan "do najviše razine u upotrebu kemijskog oružja" podsjećajući da "povijest Asadova režima obiluje zločinima i terorističkim metodama".

"Međunarodna zajednica vrlo dobro zna da je Asadov režim jedina strana u Siriji koja posjeduje sredstva za proizvodnju, skladištenje i upotrebu kemijskog oružja", navodi se u priopćenju.

U subotu su sirijske vlasti optužile pobunjenike da su upotrijebili toksični plin u četvrti Jobar na periferiji Damaska kako bi odbili ofenzivu vojske.

Tri dana prije toga oporba je optužila vlast da je poduzela napad kemijskim oružjem na sektore u predgrađu Damaska pod kontrolom pobunjenika, što je režim opovrgnuo. Koalicija oporbe objavila je da je preko 1000 ljudi ubijeno, no sirijske nevladine organizacije navele su brojku od 170 žrtava u napadu režimskih snaga ali nisu mogle potvrditi upotrebu kemijskog oružja.

Oporba je u svom današnjem priopćenju navela kako ima "satelitske snimke koje potvrđuju da je režim počinio masakr 21. kolovoza". Ona je uz ostalo kritizirala "kašnjenje" u istrazi misije UN-a, koja još nije stigla u predgrađe Damaska. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter