Sirija odsječena od interneta

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Internetske usluge u Siriji potpuno su obustavljene od utorka navečer, u drugom takvom slučaju u posljednjih šest mjeseci, javlja BBC.

Tvrtke koje nadgledaju internetski promet objavile su da se redovan promet internetom u Siriji spustio doslovce na nulu u 22 sata u utorak. Posljednji takav slučaj u Siriji dogodio se u studenome. Prekid je tada trajao tri dana.

Vlasti su u tom slučaju za prekid optužile sirijske ustanike, koje nazivaju teroristima, ali internetski stručnjaci kažu kako je puno vjerojatnije da je vlada namjerno ugasila web. Sirijski aktivisti su tada sugerirali da režim Bašara al-Asada priprema neku veću ofenzivu ili da pokušava poremetiti ustaničke komunikacije.

Jim Cowie iz američke internetske tvrtke rekao je BBC-u da nema dovoljno podataka kako bi se ustanovilo što je uzrokovalo ovaj prekid. "Po dinamici događaj se čini vrlo sličnim onome iz studenoga, u smislu da je promet obustavljen odjednom i preko svih pravaca, kao da je netko okrenuo prekidač", rekao je.

"Uvijek se može nagađati radi li se o infrastrukturnom oštećenju, gubitku energije ili o namjeri nekoga da jednostavno isključi internet", dodao je.

Stanovnici u Siriji potvrdili su prekid, dodavši da veze mobilne telefonije rade normalno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter