Sirija odbacila odgovornost za atentate u Turskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da sirijski režim atentatima poput onoga u kojem je u subotu ubijeno 46 ljudi u Reyhanliju, blizu Sirije, pokušava uvući Tursku u "katastrofični scenarij".

- Oni nas žele uvući u scenarij katastrofe, rekao je Erdogan u Istanbulu i pozvao stanovništvo "na oprez i hladnokrvnost na provokacije kojima se Tursku želi uvući u sirijsku kaljužu".

Sirijski režim u nedjelju je demantirao bilo kakvu upletenost u dvostruki atentat u kojem je poginulo 46 ljudi, odbivši tako i turske optužbe.

- Sirija nije i nikada neće počiniti takvo nedjelo, ne zato što za to nismo sposobni, već zato što nam to naše vrijednosti ne dopuštaju, rekao je sirijski ministar informiranja Omran al-Zobi na konferenciji za novinare.

Ministar je istaknuo da o tom događaju treba ispitati turskog premijera Erdogana, jer su "on i njegova stranka za to izravno odgovorni".

- On (Erdogan) mora dati ostavku zbog toga što je ubojica, ne može graditi svoju slavu na krvi Turaka i Sirijaca, rekao je al-Zobi.

Javno se upitao zašto su atentati počinjeni nekoliko dana prije Erdoganovog susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

- Želi li on (Erdogan), čija je zemlja članica NATO saveza, potaknuti SAD (na intervenciju u Siriji) tako što će mu (Obami) reći da je njegova zemlja napadnuta?, upitao se Zobi.

U dvostrukom bombaškom napadu u turskome gradu Reyhanliju poginulo je 46 ljudi, što je napad s najvećim brojem žrtava u Turskoj u nekoliko posljednjih godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter