Sirija: Istraga o kemijskom napadu, 45 mrtvih u Homsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizacija za zabranu kemijskog oružja priopćila je u utorak da će povesti "istragu kojom će utvrditi činjenice" o nedavnim navodnim napadima klorom u Siriji.

Glavni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu najavio je istragu kojom će se utvrditi činjenice u vezi s navodnom uporabom klora u Siriji, rekla je organizacija u priopćenju.

Najmanje je 45 osoba poginulo, a 85 je ranjeno u utorak u napadu autobombe i u padu rakete u sektor u rukama režima u sirijskom gradu Homsu, rekao je guverner.

Meta napada bio je sektor Abasija u četvrti Zahri u kojoj većinu čine alaviti, islamska vjerska zajednica kojoj pripada i predsjednik Bašar al Asad, dodaje za AFP guverner pokrajine Homs Talal al Barazi.

Po njegovim riječima, 36 osoba je poginulo, a 75 je ranjeno u eksploziji autobombe.

Pola sata poslije, dok su stanovnici pomagali u evakuaciji žrtava, među njih je pala raketa kućne proizvodnje, pri čemu je još deset ljudi smrtno stradalo a deset je ranjeno, dodao je.

Broj žrtava mogao bi rasti, budući da su neki ranjenici u teškom stanju, rekao je guverner.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je pak u priopćenju izvijestio o 37 mrtvih, među kojima ima žena i barem petero djece, i o osamdesetak ranjenih u Zahri. Ovo je najteži napad na taj sektor.

Većina sektora u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu, vojska je vratila pod svoju kontrolu nakon silovitih borba s pobunjenicima u kojima su poginule tisuće ljudi. Vojska i dalje opsjeda četvrti u rukama pobunjenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter