Sirija: Inspektori pronašli dokaze o uporabi sarina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ovi stručnjaci koji su provodili istragu u Siriji pronašli su "očite i sigurne dokaze" o korištenju plina sarina u pokolju koji se 21. kolovoza dogodio u Damasku, ističe se u njihovu izvješću.

U izvješću koje je glavni inspektor Aake Sellstroem predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu navodi se da se u sirijskom sukobu "kemijsko oružje koristilo u dosta velikim razmjerima protiv civila, pa i djece".

U dokumentu se dodaje da je napad, u kojemu je 21. kolovoza, po procjenama ubijeno više od 1.400 ljudi, počinjen pomoću "raketa zemlja-zemlja s plinom sarinom".

Do zaključaka izvješća javnost je doznala s fotografije na kojoj Sellstroem predaje dokument Banu. Uvećanjem dijela fotografije postao je vidljiv sadržaj prve stranice izvješća.

Ban treba u ponedjeljak oko podneva po mjesnom vremenu službeno predstaviti izvješće veleposlanicima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti. Glavni tajnik UN-a je u petak ocijenio da će ovo "mučno" izvješće potvrditi uporabu kemijskog oružja.

No, u izvješću se neće izrijekom navesti krivci za uporabu plina, budući da inspektori nemaju ovlasti da se očituju o tom pitanju.

Zapadne zemlje optužuju sirijski režim da je od početka rata u Siriji u ožujku 2011. izveo taj napad 21. kolovoza i još 13 napada kemijskim oružjem.

Po izvješću, "kemijski, medicinski i uzorci iz okoliša koje smo prikupili pružaju očite i sigurne dokaze da su rakete zemlja-zemlja s plinom sarinom korištene u Ein Tarmi, u Mosdamiyehu i Zamalki u Ghouti", u južnom i zapadnom predgrađu Damaska 21. kolovoza. Taj nas zaključak zabrinjava u najvišoj mjeri".

Inspektori nisu uspjeli posjetiti još tri mjesta da bi provjerili navode o kemijskom napadu. UN je najavio da ih planira vratiti u Siriju da bi dovršili istragu.

Pobunjenici i stranci čine sve više zločina

Od srpnja se na sjeveru Sirije povećao broj ubojstava, pogubljenja i drugih zlostavljanja koje su počinili radikalni sirijski pobunjenici i strani borci koji pozivaju na džihad, rekli su u ponedjeljak UN-ovi istražitelji za ljudska prava.

Sada postoji više brigada u potpunosti sastavljenih od boraca koji nisu Sirijci, dodali su stručnjaci, što pokazuje da je dvije i pol godine dug sukob uključio i susjedne zemlje i pojačao sektaške podjele u regiji. Istražitelji su ranije rekli da borci iz više od deset zemlja, uključujući Afganistan i rusku Čečeniju, kao i s al Kaidom povezani borci al Nusre, podržavaju pobunjenike, većinom sunite.

"Sada je toga vjerojatno više. Bit je u tome da ti ekstremni elementi imaju svoj vlastiti plan, sigurno ne demokratski, koji nastoje nametnuti", rekao je agenciji Reuters istražitelj Vitit Muntarbhorn. "To je najveća briga s naše strane".

Jedna od najaktivnijih stranih snaga je Al Muhadžirin, skupina čije ime znači "emigranti", rekao je UN-ovom vijeću za ljudska prava Paulo Pinheiro, voditelj istrage.

Libanonska šijitska milicija Hezbolah bori se uz snage sirijske vlade. Sve veće uključivanje stranih islamističkih boraca doprinijelo je nevoljkosti zapada da se uplete i naoruža pobunjenike. "S povećanim priljevom stranih pobunjeničkih boraca po sjevernoj Siriji došlo je porasta zločina koje čine ekstremističke protuvladine naoružane skupine", rekao je Pinheiro. Njegova skupina još istražuje navode o ubijanjima zarobljenih vladinih vojnika u Kan Al-Asalu, dodao je.

Pinheiro je, podnoseći izvješće o ratnim zločinima obje strane počinjenim od 15. srpnja, rekao da su i snage predsjednika Bašara al-Asada nastavile kampanju zrakoplovnih i topničkih bombaridranja, posebice intenzivno u Damasku, Homsu i Alepu. 

Otkako je ustanovljeno prije dvije godine u Ženevi, UN-ovo istražno povjerenstvo sastavilo je tri popisa osumnjičenih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, po Muntarbhornu, iskusnom UN-ovom stručnjaku za ljudska prava s Tajlanda. On nije naveo ostale pojedinostio o popisima. Pinheiro je rekao da njegova skupina još uvijek istražuje navodnu uporabu kemijskog ouržja u Siriji i čeka drugo izvješće kojega će kasnije u danu objaviti UN-ovi inspektori pod vodstvom Akea Sellstroma. "Uporaba kemijskog oružja je ratni zločin. O tome nema spora", rekao je na konferenciji za tisak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter