Sirija: Deseci žrtava eksplozije u Hami

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijska oporba zatražila je u cetvrtak hitno zasjedanje Vijeca sigurnosti UN-a nakon bombardiranja Hame gdje je eksplozija dan ranije odnijela po oporbi 70 a po državnim izvorima 16 žrtava. Sirijska vlada je pak za te napade okrivila oporbu, prenose agencije.

"Tražimo hitnu sjednicu kako bi se donijela hitna rezolucija o zaštiti civila", priopcilo je Sirijsko nacionalno vijece i reklo da "medunarodna zajednica snosi odgovornsot za ono što se zbiva u Siriji", javlja AFP.

Udruga Sirijskih promatraca za ljudska prava objavila je da je 70 civila ubijeno od ponedjeljka u bombardiranju Hame koju vojska napada unatoc dvojici promatraca UN-a koji ondje nadziru prekid vatre.

Takoder, unatoc prethodnici mirovnih promatraca i planu da se rasporedi cjelokupna misija od 300 ljudi, novo nasilje izbilo je u cetvrtak blizu Damaska, Alepa i u pokrajini Deir s tri žrtve.

Sirijske vlasti brane pristup stranim novinarima te je informacije nemoguce provjeriti iz neovisnih izvora, napominju strane agencije.

Državna novinska agencija SANA javlja da je eksploziju u srijedu navecer u Hami izazvala oporba.

"Improvizirana naprava eksplodirala je navecer slucajno dok su aktivisti pripremali eksploziv u zgradi kako bi izradili bombe. Zgrada se srušila i stanari su izvukli žrtve ispod ruševina", prenijela je SANA. UN-ovi predstavnici nisu komentirali tu eksploziju, piše Reuters.

Visoki Zapadni dužnosnici poceli su govoriti o primjeni na Siriju poglavlja 7 Povelje UN-a koja predvida pribjegavanje sili u slucaju prijetnji miru.

U Siriji su prosvjedi protiv režima predsjednika Bašara al-Asada krajem ožujka ušli u drugu godinu, no stanje se ne smiruje i prema UN-ovim podacima u godinu dana vladine represije palo je 11.000 žrtava.

Prekid vatre službeno je stupio na snagu 12. travnja, uz posredovanje izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, a pocetkom iduceg tjedna u Siriji ce se rasporediti još 300 medunarodnih promatraca, u skladu s rezolucijom Vijeca sigurnosti UN-a usvojenom u subotu.


Podijeli: Facebook Twiter