Sirija: Borbe oko Damaska uoči primirja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u četvrtak su raketama i tenkovskim granatama bombardirale grad u okolici Damaska pri čemu je ubijeno pet osoba, rekli su aktivisti dan prije no što na snagu treba stupiti primirje ugovoreno posredovanjem UN-a.

Borbe u Harasti sjeveroistočno od Damaska izbile su nakon što su pobunjenici zauzeli dvije vojne nadzorne točke na rubu grada koji se nalazi na glavnoj autocesti koja povezuje sirijsku prijestolnicu sa sjeverom zemlje.

"Harastu se tuče iz tenkova i raketama razmještenim na autocestima. Pobunjenici se suprotstavljau i ne izgleda da će vojska moći ući u grad", rekao je telefonom jedan od stanovnika Damaska. Drugi stanovnici su rekli da se granatiranje Haraste i obližnje četvrti Zamalke može čuti iz središta prijestolnice.

Harasta je jedno od velikih sunitskih predgrađa oko sirijske prijestolnice i jedno od aktivnijih točaka 19-mjesečne pobune protiv Asada koji pripada šijitskoj sekti alavita.

U srijedu je izaslanik Arapske lige za Siriju Vijeću sigurnosti UN-a rekao da je Asad prihvatio primirje tijekom Kurban bajrama koji počinje u petak.

Kasnije se očekuje priopćenje sirijskih vlasti ali oporbeni aktivist iz Damaska Moaz al-Šami je rekao da "primirje nitko ne uzima ozbiljno". (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter