Sirija bombardirala grad uz tursku granicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski vojni zrakoplov bombardirao je u utorak, drugi dan zaredom, grad Ras al-Ain, samo koji metar od turske granice pa su stanovnici s turske strane zbog gustog dima morali u zaklon.

Snage odane predsjedniku Bašaru al-Asadu pokušavaju vratiti nadzor nad tim gradićem koji su pobunjenici osvojili u četvrtak. Ta je ofenziva najviše Sirijaca otjerala u izbjeglištvo od ožujka ove godine.

Pobunjenici iz strojnica na kamionima pucali su na zrakoplove koji su nisko nadlijetali Ras al-Ain i ispuštali po tri bombe, a zatim se vraćali u novi napad nad drugi dio grada, rekao je Reutersov očevidac.

Turska ne želi da je uvuku u regionalni sukob, ali ti su napadi toliko blizu granice da se postavlja pitanje kad će ostvariti prijetnju da će se braniti od svakog upada na svoj teritorij i prelijevanja sirijskoga nasilja.

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je u ponedjeljak da je Turska obavijestila Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i NATO o napadima na Ras al-Ain jer je to mjesto u Siriji samo bodljikavom žicom odvojeno od turskoga mjesta Ceylanpinara. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter