Sirija: Bezobzirna devastacija spomenika kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće vrijednih kulturnih bisera nastalih na tlu današnje Sirije nema tko braniti. Prepuna je povijest iživljavanja nad spomenicima prošlosti, pa je red došao i na Siriju, zemlju u kojoj se nalaze spomenici kulture kakvih nigdje nema.

Oni se kradu, odnose iz zemlje i prodaju na crnim tržištima antikviteta, oni se razaraju, oni postaju vojne nastambe ili bojišta. Svjedoci govore da je čak i veličanstveni Dvorac vitezova, kojeg je Lawrence od Arabije opisao kao "možda najbolje sačuvani i divljenja najvrjedniji dvorac na čitavom svijetu" oštećen u bombardiranju. Uništeni su i pokradeni rimski mozaici u gradu Apamea. Kradljivci su buldožerima podigli rimski pod i odnijeli ga. Čak su kažu, uspjeli odnijeti i dva gigantska kapitola s vrha dvaju stupova na Rimskoj cesti u gradu!

Prema izvještajima žestoke su se bitke vodile u davno napuštenim grčko-rimskim gradovima u okolici grada Alepa. Sirijske trupe su okupirale dvorac Ibn Mana iznad rimskog grada Palmira i uredno parkirale svoje tenkove u Dolini grobnica. Vojska je čak objavila da je prokopala dugi obrambeni rov unutar rimskih ostataka! 

Na internetu nema previše spomena o tome što se događa sa sirijskim dragocjenostima, tek tu i tamo poneki novinarski tekst i zapravo usamljena bitka grupe sirijskih arheologa koji su na Facebooku otvorili stranicu pod nazivom "Syrian Archeological Heritage in Danger" (PASD).

Njihov cilj je probuditi svijest o razmjerima uništenja. Bombardirana su i zdanja iz bizantskih vremena u al-Bari, Deir Sunbelu i Ain Larose na sjeveru Sirije. Gađan je i manastir Sednaja kojeg je ustanovio car Justinijan - zanimljivo je da u selu u blizini stanovnici još govore Isusovim jezikom armaičkim.

No, zanimljivi su i dokumenti koji otkrivaju socijalnu dimenziju rata i razaranja. Arheolozi su objavili pismo sirijskog premijera Adela Safata u kojem on 22. srpnja prošle godine upozorava ministre da je "zemlja izložena prijetnjama naoružanih kriminalnih skupina koji su jednako vješte u korištenju novih tehnologija i u krađi starina". Sirijski arheolozi primjećuju da premijer upozorava na krađe kojih tada nije bilo. Nisu li se to neki u vlasti pripremali za svoj udio u rasprodaji sirijskih umjetnina, upitali su se!? Za Siriju to i ne bi bila neka posebna novost - za vrijeme predsjednika Hafeza al-Asada to se već dogodilo.  

"Muzej u Homsu je pokraden, tko je to učinio, pobunjenici ili vojska, tko to zna? Ono što je sigurno je ono što mi govore dileri umjetninama, a to je da su tržišta u Libanonu, Jordanu i Turskoj preplavljena artefaktima iz Sirije", kazala je libanonska arheologinja Joanne Farchakh. (Jagoda VUKUŠIĆ/NL, foto REUTERS)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U SUBOTNJEM PRILOGU ZOOM U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter