Sirija: 40 žrtava eksplozije autobombe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U eksploziji autobombe poginulo je najmanje 40 ljudi, među kojima sedmero djece, u petak blizu džamije u Souk Wadi Baradi koji je u rukama pobunjenika, 40 km sjeverozapadno od Damaska, po novom izvješću Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U eksploziji su ranjeni deseci ljudi, među kojima veći broj teško, pa bi broj žrtava još mogao znatno porasti, upozorio je SOHR koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora diljem Sirije.

Grad je pod kontrolom pobunjenika, ali su snage odane režimu Bashara al-Assada na položajima oko grada, dodaje ta nevladina organizacija.

Kako navodi službena novinska agencija Sana, "automobil je eksplodirao dok su teroristi u njega stavljali eksploziv blizu džamije Osame Ben Zeida. Teroristi i civili su izgubili život. Dva trupla su dovezena u bolnicu Mouassat, među kojima i truplo sedmogodišnjaka. Trideset osoba je ranjeno, većina teško".

SOHR usto upozorava na glad u pobunjeničkim četvrtima Homsa koja su pod opsadom režimskih snaga.

"Oko 3.000 civila, među kojima je petstotinjak starijih od 70 godina, prehranjuju se preostalim zalihama u četvrtima Homsa pod opsadom", pošto su zadnji tuneli za opskrbu uništeni prije više tjedana, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Direktorica za humanitarne operacije UN-a Valerie Amos zatražila je u petak od Vijeća sigurnosti da načini pritisak na sve strane kako bi humanitarna pomoć mogla stići do onih kojima je potrebna, istaknuvši da UN već više od godinu dana nema pristupa 2,5 milijuna civila koji su zarobljeni u borbenim zonama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter