Sirija: 29 mrtvih u sukobima Kurda i džihadista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak džihadista i Kurda ubijeno je u dva dana na sjeveru Sirije, nakon poraza fundamentalista u pograničnom gradu s Turskom, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

"Najmanje 19 pripadnika džihadističkog pokreta Al-Nosre i 10 kurdskih boraca ubijeno je od utorka, tijekom žestokih sukoba koji traju u području Hasake", navodi se u priopćenju OSDH.

U srijedu su sirijski kurdski borci nanijeli težak poraz Al-Nosri i Islamskoj državi u Iraku i na Levantu, dvjema skupinama povezanim s Al-Kaidom, protjeravši ih iz mjesta Ras Al-Ain, a nedugo potom, nakon žestokih borbi, osvojili su i selo Kasruk u istom području. Kurdski borci su milicija povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koju u Turskoj smatraju terorističkom.

Od početka pobune protiv sirijskog režima prije dvije godine, Kurdi (15 posto stanovništva) pokušavaju se držati postrani od sukoba i žele prije svega zadržati kontrolu nad svojim teritorijima.

Prema izvorima iz Ras el-Aina, borci Al Nosre, pobornici strogog islama, od početka ramazana činili su pritisak na stanovnike da moraju postiti i upozoravali žene da moraju nositi veo, što mnoge pripadnice Kurda, osobito one koje sudjeluju u borbama, ne čine. Nakon što su protjerani iz Ras Al-Aina, radikalni islamisti iz Al-Nosre zasuli su mjesto projektilima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter