Širic i Djedovic reketarili pola lige?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pola hrvatske lige zapravo je pod istragom USKOK-a. Naime, na osnovi indicija, ali i sakupljene dokumentacije, postoji mogucnost da je više klubova imalo poslove ispod stola s dijelom sudacke organizacije.

Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka, Split, Šibenik samo su neki od klubova za koje postoje indicije da su sudjelovali u Širicevim i Djedovicevim rabotama.

Hajduk do sredine 2005., Dinamo nakon toga, Split lani i preklani, kod Rijeke i Šibenika navodno su problematicne dvije sezone.

Ocekuje se da ce sadašnji i bivši celnici svih klubova uskoro pred USKOK-ovim istražiteljima morati svjedociti da bi objasnili svoje odnose sa sucima.

Kako se neslužbeno saznaje, dio sudacke organizacije, kojem su Djedovic i Širic ocigledno kolovode, zbilja je klubove reketario za pošteno sudenje.

Da bi imali samo fer i korektno sudenje, trebalo se isprsiti bilo nekim novcanim "prilogom", bilo kakvom kompenzacijom. Dokle je u dubinu išao taj nacin poslovanja i je li se radilo o pravilu ili tek o iznimkama, istražitelji se nadaju otkriti do okoncanja postupka.

Neslužbeno se u ponedjeljak proširio glas da je i Hrvoje Maleš tijekom dana dao iskaz u Gajevoj ulici. To se nije moglo potvrditi, tek se zna da je imao predviden put u Zagreb. Koliko se saznaje, USKOK je zakljucio da se ovaj slucaj, koji se mjesecima vuce, drži što dalje od zagrebacke policije.

Naime, postoje brojne indicije da Zdravko Mamic ima svoje izvore unutar PU zagrebacke, zbog cega su ih odlucili držati u neznanju. Mamicevo prijateljstvo sa Širicem je javna stvar, a pored toga, nije tajna niti da bi Mamic mogao biti predmetom istraživanja u nastavku istrage.

U meduvremenu se pojavila nepotvrdena informacija da su se pri kraju predistražnog dijela slucaja, znaci negdje u posljednjih mjesec dana, ukljucile i domace tajne službe. Radi se o još uvijek nepotvrdenoj informaciji da se tijekom pracenja Širica i Djedovica došlo do saznanja da s nogometnim strukturama povezanost imaju i osobe iz kriminalnog miljea.

No, ako se i dode do cvrstih indicija da takvo što ima uporište, taj ce slucaj vjerojatno voditi druga istražiteljska ekipa. Naime, kolicina posla samo oko sudacko-nogometnog dijela je tolika da zahtijeva previše ljudi koji se ne mogu trošiti i na dodatne zadatke.

Informacije navode i da je dio o dugu Hajduka zapravo "clanarina" za 2004./05. godinu, kad je Hajduk posljednji put bio prvak. Prema toj tezi, splitski klub je imao sudacki vjetar u leda te sezone, no nije ispunio sve što se ocekivalo kao protuuslugu.

Nije zgorega napomenuti da su vec iduce sezone ondašnji celnici Hajduka dane trošili na pobunu protiv sudaca, da bi na kraju sezonu okoncali u donjem dijelu ligaške ljestvice. (Danko RADALJAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter