Širic, Djedovic i Šprajcer optuženi za korupciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivših nogometnih dužnosnika Željka Širica i Stjepana Djedovica USKOK je u cetvrtak podigao optužnicu zbog primanja 30.000 eura mita za "korektno" sudenje splitskom nogometnom klubu Hajduk, a Širica se tereti i za primanje mita od bivšeg tajnika NK Karlovca Nevena Šprajcera s kojim se dogovorio da za 15.000 eura po sezoni tom klubu osigura "pošteno" sudenje.

Optužnicu protiv bivšeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i nogometnog suca Širica (52), bivšeg clana Komisije nogometnih sudaca Djedovica (62) i Šprajcera (38), koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, USKOK je podigao nakon osmomjesecne istrage.

Širica se tereti da je, kao dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a u dogovoru s Djedovicem od kolovoza do 8. prosinca 2011. u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu od donedavnog direktora Hajduka Hrvoja Maleša zatražio 95.000 eura na ime starih dugovanja.

Širic je potom, tvrde u USKOK-u, zatražio i od Hajduka dobio popis nogometnih sudaca koje žele da im sude, ali i popis sudaca koje ne žele, nakon cega su na najvecem broju utakmica klubu sudili oni s popisa poželjnih sudaca.

Širic je potom, stoji u optužnici, od Maleša zatražio da mu do Božica 2011. preda od 20.000 do 30.000 eura da bi, koristeci svoju funkciju zajedno sa "svojim ljudima" u sudackoj organizaciji, u nastavku prvenstva Hajduku zauzvrat osigurao "korektno" sudenje.

Po dogovoru, Širic i Djedovic su 8. prosinca 2011. od Maleša preuzeli 30.000 eura, a Širic mu je tom prilikom obecao "korekrno" sudenje i da splitskom klubu nece suditi suci koje klub ne želi.

Širica se tereti i da se tijekom sezone Prve hrvatske nogometne lige 2009./10. dogovorio sa Šprajcerom da ce za 15.000 eura po svakoj sezoni NK Karlovcu osigurati "pošteno" sudenje i suce koje klub odabere. Prema dogovoru da mu traženi iznos može isplatiti u više rata, Šprajcer je 31. ožujka 2010. Širicu predao 30.000 eura.

Širic i Djedovic su na pocetku istrage u prosincu prošle godine uhiceni te su u istražnom zatvoru proveli tri mjeseca, dok je Šprajcer iza rešetaka bio dva tjedna manje. Po izlasku na slobodu Širicev branitelj Krešimir Vilajtovic najavio je da se bivši dopredjednik HNS-a više nece braniti šutnjom.

USKOK je u istrazi saslušao stotinjak svjedoka prije podizanja optužnice koja je svjetlo dana ugledala upravo na dan kada je HNS nakon 14 godina dobio novog celnika Davora Šukera koji je naslijedio Vlatka Markovica.


Podijeli: Facebook Twiter