Širi se vodovodna mreža, otvara poslovna zona

Nagrađeni Anton Tominić i Igor Blagonić s Emilom Dausom i Ivanom Juradom
Nagrađeni Anton Tominić i Igor Blagonić s Emilom Dausom i Ivanom Juradom

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u obnovljenoj staroj školi u Pazu Općina Cerovlje proslavila je svoj Dan, vezan uz Dan antifašističke borbe. Svečanosti koju svake godine održavaju u drugom mjesnom odboru, prisustvovali su i predstavnici Udruge antifašista, susjednih općina i gradova te zamjenica istarskog župana Viviana Benussi. Općinski načelnik Emil Daus istaknuo je da su zajedništvo i solidarnost na kapitalnim investicijama ono što istarsku regiju čini posebnom, a rezultat toga je podizanje kvalitete života svih mještana.

Kuća fresaka

Od uspješnih projekata Daus je najprije izdvojio Kuću fresaka u Draguću, koju su sufinancirali Istarska županija, Regija Veneto, Ministarstvo kulture i EU. Ovaj projekt, vrijedan dva milijuna kuna, Daus smatra primjerom u kojem smjeru treba revitalizirati ruralnu Istru. U suradnji sa Županijom, Istarskim vodovodom i Hrvatskim vodama nedavno je počela 2. i 3. faza izgradnje vodovodne mreže prema Pazu i Belaju, za što je 6,2 milijuna kuna stiglo iz EU-fondova.

Završava se gradnja vodovoda i odvodnje u Draguću, vrijedna tri milijuna kuna, prije toga nadograđen je lokalni vodovod u Mesarićima, čeka se lokacijska dozvola za ogranak Križmani u Pazinskim Novakima, a projektira se ogranak za Zajerce i Podmerišće. Prošle jeseni rekonstruirana je cesta Gologorički dol - Lukačići, a ove godine u Kvartirima u Borutu. Nakon obnove krova na Društvenom domu u Pagubicama, ove je godine to, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, učinjeno na staroj školi u Grimaldi gdje se planira urediti Centar izvrsnosti, rekao je Daus.

Usvajanjem Programa ukupnog razvoja općine Cerovlje trasiran je budući razvoj ovog kraja. Znatna su sredstva, zahvaljujući Županiji i Ministarstvu kulture, uložena u sanaciju kaštela i crkava. Općina pomaže i brojne manifestacije (Supci pud mavricun u Grimaldi, Bajsi u Draguću, Sopci i kantaduori općine Crerovlje, Cerovljanski karneval). Jedna od glavnih gospodarskih investicija je gradnja medare, koja je upravo dobila građevinsku dozvolu i može se kandidirati na fondove EU-a. Uskoro će početi proizvodne aktivnosti u poslovnoj zoni u Cerovlju, izvijestio je Daus, a ukidanje statusa brdsko-planinskog područja prevladano je uz napore Općine i pomoć institucija.

Očuvanje kaštela

Dožupanica Viviana Benussi izrazila je zadovoljstvo što jedna tako mala zajednica kao što je općina Cerovlje, koja ne raspolaže velikim sredstvima, marom i znanjem vlastitih ljudi uspijeva ostvariti vrijedne rezultate. To je, rekla je Benussi, znak da ovdašnje stanovništvo zna raspolagati resursima, posebno kad je u pitanju očuvanje srednjovjekovnih kaštela koji, osim kulturne, imaju i turističku vrijednost.

Priznanja Udruzi mladih i kovaču Antonu Tominiću

Zahvalnica općine Cerovlje uručena je predsjedniku Udruge mladih Pagubica koja je zaslužna za očuvanje i promicanje istarske tradicijske glazbe među mlađom populacijom. Plaketu općine dobio je Anton Tominić, vlasnik kovačkog obrta Istrakov, za očuvanje višestoljetne tradicije ovog kraja. U zabavnom dijelu programa nastupili su etno glazbenici Myriam De Bonte na harmonici i Goran Farkaš na violini i mihu. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter