Širi se pulsko groblje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjecom stabala na pulskom gradskom groblju pocelo proširenje kojim ce se na dvije lokacije osigurati novih 1.119 ukopnih mjesta. Radove izvodi tvrtka TGT Adriatik, odabrana na natjecaju, a ukupna investicija, koja ce se financirati iz gradskog proracuna i poslovanja Monte Gira, vrijedna je 8,9 milijuna kuna.

- Nakon dosta odradenih pripremnih radnji konacno je pocelo proširenje. Postojeci kapacitet vec neko vrijeme ne zadovoljava potrebe Pule i ovo je još jedan iskorak za grad koji konstantno raste. U ovim teškim vremenima i putem ovog projekta javni sektor pomaže privatnom jer ce posao odraditi domace tvrtke, rekao je na otvaranju radova gradonacelnik Boris Miletic.

Rok za izvodenje rekonstrukcije i proširenja je 200 radnih dana pa se dovršetak radova ocekuje potkraj 2012., s time da bi se grobna mjesta mogla ustupiti pocetkom 2013. godine.

- Za sada je tek pocelo cišcenje površine istocne lokacije, a intenzitet radova, zemljani i betonski radovi, pojacat ce se nakon Dana mrtvih. Prema sklopljenom ugovoru, proširenje groblja bit ce zgotovljeno u sljedecoj godini, a na raspolaganju gradanima u sijecnju 2013. godine. Uz grobnice sa šest i tri ukopna mjesta, zemljane grobove i niše, izradit ce se i kompletna oprema groblja, rekao je Darko Buršic, direktor Monte Gira.



Istocna površina proširenja groblja, gdje su radovi zapoceli, nalazi se s lijeve strane od glavnog ulaza i na 2.856 cetvornih metara osigurat ce se 430 novih ukopnih mjesta. Zapadna površina, koja se nalazi iza zida novog dijela groblja, ima 2.706 cetvorna metra, gdje ce se smjestiti 689 novih ukopnih mjesta.

S te bi lokacije u buducnosti krenulo daljnje širenje pulskog groblja. Dosadašnji pomocni objekt smješten uz zid groblja rekonstruirat ce se i nadograditi te prenamijeniti u rashladnu komoru. Projektom su u proširenim dijelovima previdene i poplocane pješacke staze, odmorišta s klupama, prostor za kontejnere i grobne špine.

Prema dosadašnjim najavama, pocetna cijena nove grobne parcele bit ce oko 18 tisuca kuna, grobnice s tri mjesta 27 tisuca, a sa šest mjesta 36 tisuca kuna. Cijena dvostruke niše iznosila bi oko devet tisuca kuna, jednostruke sedam, a niše za urne oko šest tisuca kuna. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter