Širi se poslovna zona i otvara poduzetnički inkubator u Šajinima

Razvoj gospodarstva i podizanje kvalitete života ciljevi su PUR-a
Razvoj gospodarstva i podizanje kvalitete života ciljevi su PUR-a

Otvorena je javna rasprava sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu programa ukupnog razvoja općine Barban (PUR) za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Općina poziva mještane, kao i sve one koji razmišljaju o razvoju općine, da se svojim sugestijama uključe u izradu Programa. Svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe mogu dostaviti elektronskim putem, poštom ili osobno na adresu općinske uprave do 6. ožujka ove godine.

Temeljni strateški dokument razvoja

Barbanski načelnik Denis Kontošić napominje da je PUR temeljni strateški dokument razvoja Općine Barban koji se izrađuje radi planiranja, organizacije, provedbe i kontrole njezina ukupnog razvitka i služi kao svojevrstan vodič u procesu razvoja.

PUR daje analizu trenutnog stanja, definira misiju i viziju razvoja te strateške smjernice razvoja. Potencijalnim investitorima daje uvid u strategiju zajednice u koju žele ulagati. Usklađen je sa Županijskom razvojnom strategijom, odnosno strateškim razvojnim dokumentima na regionalnoj i nacionalnoj razini, objašnjava načelnik. Osim analize postojećeg stanja i strategije razvoja, PUR sadrži i projekte koji će se kandidirati za sredstva Europske unije. 

- Sve što je zapisano u PUR-u mi već godinama činimo, samo što je sada to i pregledno zapisano. U zadnjih 10 godina postavili smo čvrst temelj razvoja općine i time postali poželjno mjesto rada i ugodnog življenja. Najviše nas u svemu raduje ostanak mladih na svojem ognjištu. Život neće i ne smije stati, a da bi uspješno realizirali buduće kandidature prema EU fondovima, važan je PUR, u kojem projekti moraju biti sadržani, napominje Kontošić.

Tri su strateška cilja obuhvaćena PUR-om: razvoj konkurentnog gospodarstva, podizanje kvalitete života i efikasnije upravljanje resursima. Općina kani poticati razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, pa u tu svrhu namjerava otvoriti poduzetnički inkubator u naselju Šajini, te proširiti poduzetničku zonu u Barbanu. Razvijat će se selektivni oblici poljoprivrede i turizma koji će biti definirani posebnim strategijama U funkciji razvoja bit će kulturna i prirodna baština, pa se tako kani revitalizirati  venecijanska kulturna ostavština u Barbanu i tamošnja srednjovjekovna kula. Uredit će se trkalište na Gradišću za potrebe Trke na prstenac, te razviti tematsko-edukativne staze Barbanštine, a u planu je i izgradnja biciklističko rekreacijskog parka u Bundanovcu.

Ulaganje u općinsku infrastrukturu

Drugi strateški cilj, podizanje kvalitete života, podrazumijeva unapređenje komunalne infrastrukture: proširenje nerazvrstanih cesta u uvali Blaz i u čitavoj općini, potom rekonstrukciju javne rasvjete i izgradnju ekološke javne rasvjete, izgradnju kanalizacije u Barbanu i sanaciju biološkog pročistača, te rekonstrukciju vodovodne mreže u općini. Osigurat će se civilna, zdravstvena i socijalna zaštita (razvoj mreže kućne pomoći starijim i nemoćnim osobama, dovršiti izgradnja vatrogasnog doma Sv. Pavao i izgraditi vatrogasni dom DVD-a Sutivanac). U planu je i izgradnja društvene i sportske infrastrukture, odnosno uređenje multimedijalnog kulturno-edukativnog centra, izgradnja penjališta Sutivanac i  hipodroma na konjičkom centru Barban, te sanacija i adaptacija društvenih domova.

Vrtić u Barbanu

Treći cilj kani se ostvariti rekonstrukcijom Dječjeg vrtića Tratinčica te izgradnjom i opremanjem vrtića Barban. U planu je i izgradnja pročistača kanalizacije u poduzetničkoj zoni Barban i stacionarnog reciklažnog dvorišta na Mrzlici ili u poduzetničkoj zoni. Sanirat će se i odlagalište otpada. Prepoznatljivost lokalnog identiteta namjerava se postići projektom obnove suhozida i kažuna "Zidi naših didi", otvaranjem turističko-informativnog centra, uređenjem i opremanjem muzeja Trka na prstenac, te uređenjem Place u Barbanu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter