Širi se "Domenico Pergolis", uređuju se zona Valpereri i plaža Val de Lesso

Dogradnja Doma za odrasle "Domenico Pergolis" najveća je investicija Grada
Dogradnja Doma za odrasle "Domenico Pergolis" najveća je investicija Grada

Dogradnja Doma za odrasle "Domenico Pergolis" najveća je investicija Grada Rovinja u ovom djelu godine. Otkrio nam je to Ermanno Turcinovich, koordinator po ovlaštenju gradonačelnika iz Upravnog odjela za izgradnju i održavanje objekata. Pojasnio nam je da je investitor u tom poslu sam Dom za odrasle, ali financijski teret podijelili su na pola Grad Rovinj i Istarska županija. Ugovoreni radovi iznose čak 22,9 milijuna kuna. No, ako zbrojimo vrijednost svih radova na izgradnji i održavanju objekata u ovom predsezonskom razdoblju dolazimo do brojke od 24 milijuna kuna koliko Grad Rovinj ove godine ulaže u investicijsko održavanje.

Radovi bi trebali završiti do lipnja

Za našeg posjeta Rovinju zatekli otvoreno gradilište između postojeće zgrade Doma za odrasle i rovinjske Gimnazije. U razgovoru s radnicima doznajemo da će poslove izvoditi do sredine lipnja, a hoće li raditi i tijekom ljeta ovisit će o nizu faktora jer je u Rovinju u to vrijeme zabranjeno izvoditi bučne građevinske radove.

Druga najveća investicija koju financira Grad Rovinja je uređenje rekreacijske zone Valpereri, a koja je vrijedna 5,08 milijuna kuna. Turcinovich nam je pojasnio da je u prvoj fazi planirano uređenje objekata dječjeg igrališta bez završne obrade partera i igračka.

- Izvođači radova planiraju formirati površine igrališta, pješačke komunikacije i oblikovanje zahvata. Planirana je sadnja stablašica i grmova te zasijavanje trave. Po izvođenju radova planira se nabava i montaža opreme za dječje igralište, pojasnio je koordinator iz Upravnog odjela za izgradnju i održavanje objekata.

U susjedstvu te rekreacijske zone dovršeno je investicijsko održavanje prometnica i oborinske odvodnje. I to od dijela ulice Centener od križanja s ulicom Prve istarske brigade te do križanja s ulicom Valpereri. Ukupna vrijednost tih radova iznosila je 1,4 milijuna kuna. Prva faza uređenja plaže Val De Lesso jučer je bila u tijeku. Turcinovich nam je ukazao da je planirano uređenje pješačkih staza i prilazi plaži te uređenje sekundarne plaže i hortikulturno uređenje. Ugovorena vrijednost te prve faze iznosi 1,93 milijuna kuna, a od toga 700 tisuća kuna sufinancira Ministarstvo turizma.

U Boriku će se graditi kanalizacija

Koordinator iz Upravnog odjela za izgradnju i održavanje objekata najavio nam je da daj taj dio Rovinja, nazvan Borik će prije turističke sezone postati veliko gradilište jer počinje gradnja kanalizacijske odvodnje za ovo turističko naselje pored mora koje je i dalje spojeno samo na septičke jame. Pojasnio je da gradnja ne može počekati kraj turističke sezone jer su vezani rokovima gradnje, a prema kojima su dobili novac iz EU fondova za tu investiciju.

Turcinovich nam je iznoseći ostale radove rekao da je u gospodarskoj zoni Gripole-Spine izgrađen dio oborinske odvodnje, javne rasvjete i elektroenergetske mreže te da je ukupna vrijednost tih realiziranih aktivnosti 1,7 milijuna kuna.

- Od aktivnosti koje je Grad Rovinj nedavno završio spada i rekonstrukcija gradskog kazališta "Antonio Gandusio". U drugoj fazi rekonstrukcije uređena je fasada, sanacija žbuke i farbanje, te dobava i ugradnja dijela scenske tehnike. Vrijednost radova te druge faze iznosi 1,54 milijuna kuna, spomenuo nam je Koordinator iz Upravnog odjela za izgradnju i održavanje objekata.

Iz Grada Rovinja ističu i dvije manje vrijedne investicije. Jedna je održavanje objekata društvenih djelatnosti. Izvedeno je uređenje pročelja Doma kulture i sanacija čuvaonice Zavičajnog muzeja. Troškovi izvedenih radova iznose 566 tisuća kuna. I kao posljednje, veli Turcinovich, je uređivanje gradskih fasada za što je potrošeno 385 tisuća kuna.

Rovinj veliko gradilište

Turcinovich zaključuje kako se na području grada Rovinja izvode i druge investicijske aktivnosti za koje nije investitor Grad Rovinj. Najveća je zasigurno gradnja Maistrinog hotela Park, a potom investicije na vodovodnoj, plinskoj, eletroenergetskoj, fekalnoj i oborinskoj infrastrukturi. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter