Šire se prosvjedi u Kazahstanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaest je osoba poginulo, a brojne su ozlijedene u sukobima prosvjednika s policijom na zapadu Kazahstana, javlja Reuters.

Predsjednik Nursultan Nazarbajev je u subotu proglasio 20-dnevno izvanredno stanje u Žanozenu na zapadu zemlje gdje je u sukobima otpuštenih radnika kazahstanske naftne tvrtke i policije u petak ubijeno 14 ljudi. Jedna je osoba ubijena, a 11 ranjeno u subotu u selu Šetpe.

To su najveci prosvjedi otkako se Kazahstan osmostalio od SSSR-a. Prosvjedi su se u meduvremenu proširili na regionalni glavni grad Aktau.



Prosvjednici su prije toga zapalili zgradu gradske uprave u Žanozenu i sjedište naftne tvrtke Uzenmunaigas, ogranak KazMunaiGasa Exploration Production (KMG EP). KMG EP je izjavio da naftni pogoni redovito rade, ali da su u njima pojacane sigurnosne mjere.

Žanozen, grad s 90.000 stanovnika, nalazi se oko 150 kilometara od Kaspijskog jezera. KMG EP, dio državne naftne i plinske tvrtke KazMunaiGas, ove je godine pogodio štrajk u pogonu Uzenmunaigasa u okolici grada zbog cega je smanjena prodaja nafte. Ukupno je otpušteno 989 radnika Uzenmunaigasa. (Hina/Reuters, BBC)


Podijeli: Facebook Twiter