Sirari zadovoljni prometom, sajam odlično posjećen

Predstavilo se 11 istarskih sirara, na slici proizvodi Šantamarine nedaleko Pule
Predstavilo se 11 istarskih sirara, na slici proizvodi Šantamarine nedaleko Pule

U subotu otvoreni Festival sira i Mrkat istrijanskega dela u Savičenti bili su dobro posjećeni i u nedjelju, drugog i posljednjeg dana. Tome je sigurno pridonijelo lijepo vrijeme koje je u kaštel Morosini Grimani i na savičentsku Placu privukao značajan broj okolnih mještana, Puljana, ali i turista koji su zbog babljeg ljeta produljili svoj boravak u Istri. A to je, kako doznajemo od općinskog načelnika Dalibora Macana, i cilj manifestacija poput ove. Dean Pustijanac, direktor Turističke Zajednice Općine Svetvinčenat izjavio je da je u dva dana sajam obišlo oko pet tisuća ljudi. Brojka je to koja potvrđuje uspješnost  manifestacije.

Bolji novi termin

- Festival je vrlo značajan jer  promovira vrijednosti Istre i naše općine. Ove godine termin  je određen koncem rujna, što je odgovaralo izlagačima, ali je značajan i zbog produljenja sezone koja u središnjoj Istri traje pet mjeseci. Nastojimo ponuditi motive dolaska turista kojih je oba dana bilo puno, rekao je Pustijanac.

Na Placi je bilo 40-ak izlagača suvenira, različitih delicija i prirodnih proizvoda, a u kaštelu njih 15, među kojima 11, većinom istarskih sirara. Osim sira, mogle su se kušati kobasice, ombolo, te druge mesne delicije koje su se zalijevale pivom San Servolo i malvazijom Morosini. Oko štandova i u nedjelju se stvarala gužva, a degustirani sirevi uglavnom su se i kupovali po cijeni od 70 pa do gotovo tristotinjak kuna za kilogram, koliko su koštali izvrsni zreli ovčji sirevi s Paga.

I dok su sirari trljali ruke, nešto slabiji promet bio je na Placi, gdje je Mario Marić iz Marića prodavao suvenire od drveta, fjonde, lasičje kože i  – kažun. Doduše, nije to bio pravi kažun, nego divovski suvenir , dimenzija 1,6 puta 1,4 metara, koji se jedino dizalicom može ukrcati na kamioncin.

- Zeznuli su me iz Loborika sireva. Htjeli su uzeti ovaj, ali su odustali i kupili dva manja. Sad mi je ovaj ostao. Jedan takav kupila je "općina Pula" za nekog budžovana u Sloveniji, otkriva nam Marić. O kojem se budžovanu radi, zanima nas, a Mario tajnovito odgovara: "Budžovan kupuje za budžovana".

Vili Radonić iz Choco arta nudio je domaće sladolede bez glutena, aditiva i boja. Pokazuje nam suvenire koje izrađuje njegov otac: batanu izrađenu u samo 30 primjeraka te ručno rađene reljefe od kamena i drva koji koštaju 300 kuna.

Frane Modrušan iz mjesta Grizili, koji je promatrao kako se izrađuju bačve, kaže da je i njegov otac bio bačvar, a on mu je kao dijete držao obruče.

-Ja san mu pomaga, a pokle niš. San iša u školu, nisan dela bačve. Ni bila neka naročita potražnja , ma bila je, ali nije lako načinit bačvu. Za onog ki zna je lako, to mu je struka, kaže Frane, dok promatra majstora kako svija letve koje će kasnije uglaviti u obruč. Jedna bačva izrađuje se dan, dva, naravno, ukoliko prije toga pripremite sav potreban materijal  i drvo.

Miševi, mačke i sir

Za drugim štandom majstori su izrađivali uporabne predmete od drveta: padele, glazbene instrumente, jedaći pribor. Treći su pokazivali publici kako se "puše" staklo. Nakon jučerašnjeg izbora najkoze i slikarske radionice za djecu, najmlađi su u nedjelju sudjelovali u pastirskim igrama koje je za njih priredila pulska udruga Birikina, pod vodstvom kreativne voditeljice Vesne Mileta Laković. Djeca su u igrama glumila ovčice, potom su sudjelovala u pastirskom mini discu, nakon čega su u kvizu o sirevima naučila koje sve vrste sireva postoje u Hrvatskoj. Održana je i tematska predstava u kojoj su glavni junaci bili miševi, mačka i – sir. (M. V. I., snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter