Sir u pepelu i sir za suvozače


Što je zajedničko pepelu, rumu, češnjaku i čiliju? Sve su to maštoviti sastojci potrebni za ukusne sireve, koji su bili u bogatoj ponudi na drugom Festivalu sira održanom u petak i subotu u Svetvinčentu pa je i najrazmaženiji gurman mogao pronaći po jedan kolut za sebe.

Kravlji, ovčji, kozji i miješani sirevi, mladi i stariji sirevi, polutvrdi i tvrdi te razne vrste skuta gastronomske su delicije koje je u izvrsno posjećenom živopisnom Kaštelu za degustaciju i prodaju nudilo dvadesetak izlagača iz Istre, ali i Slavonije, Like, Zagorja i Primorja te susjedne Slovenije.

Sve više kupaca traži prirodne i domaće proizvode kojima je poznato porijeklo pa se proizvođači ne boje velikog tržišta Europske unije, čija je Hrvatska nedavno postala članica. 

Jedan od najzanimljivijih sireva bio je ovčji sir u pepelu, sirane Točkica iz malog mjesta Točak nedaleko Slunja. U ponudi je bio i svjetski poznati paški sir, izlagači iz Slavonije predstavili su se pak, osim sirevima s češnjakom, i onima s rumom. "To je sir za suvozače", kažu, kad smo pitali smije li se voziti nakon kušanja ove delicije. Iz Slovenije je pak stigao sir s čilijem.

Među nekoliko istarskih proizvođača predstavila se i Agrolaguna, koja je organizirala radionice izrade kolača od sira te sljubljivanja sira i vina kako bi užitak uz sir bio potpun. Prezentirali su svoje brendirane sireve, ovčji, kravlji, miješani i sir s tartufima, a kao ovogodišnji novitet nudili su kravlju te ovčju skutu.

Elvis Percan, upravitelj zadruge Dva roga, glavnog organizatora manifestacije, rekao je da sir tek treba dobiti značaj koji zaslužuje, a Festival je jedan od načina njegove promocije i popularizacije. Organizatori žele da to postane tradicionalni, veliki i ozbiljni festival, koji bi bio i poticaj proizvođačima sira, naveo je.

Uz sireve našlo se na Festivalu i pršuta i vina, a na Placi ispred Kaštela istovremeno se održavao sajam pod nazivom "Ča je nama naša Istra dala" na kojem su se, među ostalim, prodavale marmelade, sokovi, suveniri, maslinova ulja i proizvodi od lavande. Da posjetitelji ne ostanu gladni, bila je zadužena "Domaća kužina" u organizaciji pulskog Rock caffea, a zabavu su svojom živom glazbom priredili zagrebački Sick Swing Orchestra te ulični zabavljači Shir Shok. (P. LUKEŽ, snimio D. MEMEDOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter