Smotra sira, skute i meda održana je u subotu na maloj placi pored vodnjanske gradske tržnice po šesti put, u organizaciji vodnjanske udruge Agroturist. Posjetitelji su na pet štandova mogli kušati i kupiti kravlji, ovcji ili kozji sir, pršut, stopostotni sok od jabuke te proizvode od meda i smokava.
- Treba se pojavljivati na smotrama jer jedino tako ljudi znaju da postojimo i proizvodimo. Pojeli su nas trgovacki centri. Nekad su ljudi sireve nosili sa sajma, a sada ih donose iz tih centara dok naši proizvodi najviše odlaze u restorane, rekao nam je Robert Fabris, koji ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za proizvodnju sira.
Njegov novitet na smotri bio je kuhani kozji sir. Njegovo je gospodarstvo u Faturima kod Kringe, a ima 26 koza i pet krava.
Novi proizvod je i pasterizirani sok od jabuka iz okolice Motovuna, koji se prodaje po 25 kuna za litru. Nada Dantinjana, cija obitelj ima nekoliko tisuca stabala jabuka, rekla nam je da sok traje i do tri godine.
Posjetitelji, kojih nije bilo previše, možda i zbog sparne subote, najviše su se zaustavljali pored štanda s pršutom i ostalim suhomesnatim proizvodima. Zanimljivi su bili i smokvenjaci pakirani u drvenu kutijicu s motivom Brijuna, Premanture, Istre i drugih mjesta na istarskoj obali.
Nisu izostali ni maslinari, koji su tradicionalno nudili široku paletu svojih ukusnih ulja.