Sir može i s - rumom!

Josip Đurković i sirevi koji osvajaju sajamske nagrade
Josip Đurković i sirevi koji osvajaju sajamske nagrade

Kravlji, kozji, ovčji - nisu više dovoljne samo tri vrste sira da bi se udovoljilo nepcu današnjeg potrošača. Navikli smo i na sir s raznim dodacima, pa su tako na Mediteranu nastali sirevi s mediteranskim travama, poput ružmarina, kadulje i koromača, vidjeli smo i okusili božanstveni sir s tartufima, meki sir s paprom, paprikom, tko bi se sjetio s čim sve ne. Da inovativnosti nema kraja, pokazali su poduzetnici koji su na nedavnoj jubilarnoj izložbi hrane i pića Histria u Puli predstavili čak 50 novih proizvoda.

Možda je najveću pažnju novinara i posjetitelja među svim tim silnim pekmezima i napicima od x y voća i povrća plijenio kozji sir s - rumom i narančom! Čovjek bi još "svario" naranču, ali otkud, pobogu, rum u siru i na što to sliči, zapitali smo se prije nego što smo kušali deliciju koju je osmislio Josip Đurković, vlasnik OPG-a Đurković iz slavonskih Marjančanaca.   

- Imamo puno kupaca kojima moramo udovoljiti. Inače volimo kolače, pa smo se sjetili ruma koji bismo mogli dodati siru. Ma dajemo kozama ruma i dobivamo sir s rumom, zafrkava nas Đurković. Nastavlja u ozbiljnom tonu, rekavši da su lani lansirali novi proizvod te da su kupci oduševljeni jer su kušali nešto novo.

- Jedini u Hrvatskoj proizvodimo ovakav sir. Imamo čak ponudu da na veliko proizvodimo za austrijsko tržište, što nismo u mogućnosti. Austrijanci traže tonu sira mjesečno, a mi stignemo proizvesti tri do četiri tone godišnje, kaže Đurković.

On je za svoj sir s rumom i narančom na pulskom sajmu dobio priznanje HGK-Županijske gospodarske komore, a sir s rumom u studenome je bio i šampion sajma u Grubišnom Polju.  (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter