Sir Alex Ferguson odlazi u mirovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mirnu nogometnu srijedu uzburkala je najava da Alex Ferguson na kraju ove sezone odlazi s klupe Manchester Uniteda. Vijest objavljena na službenim internet stranicama kluba odmah je zauzela centralno mjesto u svim medijima širom svijeta.

Iako svi koji prate nogomet to vrlo dobro znaju, nije naodmet podsjetiti da je Ferguson proveo nevjerojatnih 27 godina na čelu stručnog stožera Manchester Uniteda s kojim je osvojio pregršt trofeja, postavši najuspješniji menadžer u engleskoj nogometnoj povijesti.

Kraj će stići 19. svibnja, na gostovanju kod West Bromwich Albiona. Nakon toga Ferguson će postati direktor u klubu koji je pretvorio u svjetsku nogometnu silu. Povrh toga, bit će i veleposlanik Manchester Uniteda.

- Ovo nije bila laka odluka. Dugo sam razmišljao o odlasku u trenersku mirovinu i na kraju sam zaključio da je sad pravo vrijeme za takav potez. Za mene je najvažniji zadatak bio to da ostavim momčad u najboljem mogućem stanju. Mislim da sam uspio u tome - poručio je Ferguson, kojeg nakon sezone očekuje operacija kuka.

Odlaskom karizmatičnog Škota zaključen je fascinantan trofejni niz. Preciznije, od studenog 1986. godine kad je preuzeo klupu Manchester Uniteda umjesto Rona Atkinsona, Ferguson je na Old Trafford usmjerio 38 "kanti", a u tom mnoštvu posebno mjesto zauzimaju dvije Lige prvaka i 13 naslova prvaka Engleske.

- Prije svega, želim zahvaliti svim svojim bivšim i sadašnjim igračima i članovima stručnih stožera na nevjerojatnoj razini profesionalnosti i predanosti našim ciljevima. Bez toga nikad ne bismo bili toliko uspješni, a povijest ovog kluba ne bi bila tako lijepa i bogata. Svaki od tih trofeja bio je jedno nezaboravno iskustvo - dodao je Ferguson.

Iz ove perspektive, to je definitivno tako. No, bilo je i vrlo teških dana. Na prvi trofej trebao je čekati do proljeća 1990. godine, kad je s Manchester Unitedom osvojio FA Cup, s tim da su navijači u tom razdoblju tražili njegov odlazak u dva navrata. Suvišno je isticati da je taj odnos danas idiličan.

- Godine koje sam proveo na klupi Manchester Uniteda za mene su pravo blago. Što se tiče navijača, samo mogu reći da su nam uvijek pružali veličanstvenu podršku. Za mene je vođenje Manchester Uniteda predstavljalo veliku čast i iznimnu privilegiju - istaknuo je legendarni trener koji će 31. prosinca proslaviti 72. rođendan.

Prije njegovog dolaska Manchester United hranio se mrvicama koje bi tu i tamo skliznule s Liverpoolove trpeze. Dobri poznavatelji prilika u engleskom nogometu tvrde da je Fergusonov ključni potez bilo uvođenje čvrste discipline.

Na primjer, u to doba su igrači s Old Trafforda bili poznati konzumenti alkohola, počevši od piva do žestokih pića koja skidaju fleke s odjeće. Povrh toga, klupska škola nogometa baš i nije bila reprezentativna. Suvišno je isticati da je danas sve drugačije.

- Gledajući u budućnost, ne mogu sakriti oduševljenje. Podrška čelnih ljudi Manchester Uniteda dala mi je samopouzdanje i vrijeme potrebno za izgradnju temelja svih naših uspjeha. Imamo kvalitetnu momčad, ali i sjajne juniore koji su zalog blistave budućnosti. Osim toga, naš trening-centar je među najboljim objektima takve vrste u svijetu, a Old Trafford se s pravom smatra jednim od vodećih stadiona na globalnoj razini - zaključio je Ferguson. (D. PETROVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter