Šipraka: Pročistač otpadnih voda ne zagađuje Pazinčicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo svaki put, za vrijeme obilnijih kiša pojavljuju se pritužbe na Usluga odvodnju da se iz pročistača otpadnih voda Pazina, smještenog nedaleko Pazinske jame u Pazinčicu bujicom Šaltarija ispuštaju zagađene vode. Tako su nedavno pritužbe stigle i do policije, a o tomu se govorilo i na nedavnoj sjednici gradskog vijeća s koje je gradonačelnik Renato Krulčić Usluga odvodnji uputio pisani zahtjev da se cijeli slučaj ispita i eventualni nedostaci odmah uklone kako se to više ne bi ponavljalo.

- Pročistač ima dobre rezultate, a iako je to pročistač za pročišćavanje vode do drugog stupnja on pročišćuje vodu do razine trećeg stupnja, dakle gotovo do kvalitete pitke vode, odgovara Dragan Šipraka, direktor Usluga odvodnje, otklanjajući bilo kakvu mogućnost da je u Šaltariji završila nepročišćena voda s pročistača.

Ponovo obaviještena vodopravna inspekcija

Nakon prijave građana policijski je službenik došao pročistača i, kako kaže Šipraka, u kanalu je, kao i uvijek bila čista voda. Budući da u vrijeme onečišćenja Šaltarije nije bilo protoka iz pročistača, jer pumpa, zbog nedovoljnog dotoka nije radila, iz pročistača u to vrijeme ništa nije ispuštano.

- Odgovorno tvrdim da naš sustav iz pročistača ne ispušta nepročišćenu vodu, kategoričan je Šipraka.

Svaki put kada se pojavi priča o ispuštanju prljave vode iz pročistača djelatnici Usluga odvodnje kamerom snime kanal od Šaltarije do pročistača u kojem se ponekad nađu i nečistoće. Stoga Šipraka pretpostavlja kako se za obilnijih padalina u industrijskoj zoni Pazinka vode sanitarne kanalizacije pomiješaju s oborinskim vodama i takve teku prema Pazinčici. Moguće je, dodaje, da ima upada i u naš kanal od strane kanalizacije Pazinke ili Šaltarije.

- Protekle sam subote kada je padala kiša bio na mostu iznad Pazinske jame i primijetio sam da se od strane Šaltarije u Pazinčicu ulijevala mutna, a od strane pročistača bistra voda. Spustio sam se u Šaltariju i osvjedočio kako njome teče tamnija voda, kaže Šipraka, dodajući kako je o svemu obaviještena i vodopravna inspekcija koja je ovih dana najavila obilazak terena kako bi se otkrio pravi uzrok ovakvih pojava, ali i spriječilo njihovo pojavljivanje u budućnosti. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter