Sipe su svakoj domacici vrlo zahvalna namirnica. Još uvijek se mogu kupiti po pristojnoj cijeni, meso im je podatno pa se mogu pripremiti na razlicite nacine. Uz dodatak maslinovog ulja i mediteranskog bilja, odlicne su sa svim prilozima - krumpirom, grahom, palentom, kuhanim jajima, rižom. Dapace, s vrlo malo sipe može se brzo i bez puno pripreme skuhati kako jednostavno, tako i sasvim egzoticno jelo.
Dakle, sipe treba dobro ocistiti i oprati. Ako želite napraviti crni rižoto, onda morate spremiti crnilo. Ako su sipe mlade, dovoljno ih je nasjeckati na komade i ispeci ili iskuhati odnosno pirjati, starije i vece mogu se malo istuci batom. Sipe ce biti mekše ako su prethodno bile malo u zamrzivacu, a tamo mogu ostati do godine dana.
Za salatu sipe možete skuhati same ili zajedno s krumpirom koji ce upiti njihov okus pa ce salata biti ukusnija. Umjesto krumpira možete ih pripremiti s grahom na salatu ili samo tvrdo kuhana jaja. Salata ce biti bolja ako je zacinite dok su sve namirnice tople jer ce bolje upiti ulje i ocat.
Da biste bili racionalni, možete napraviti šugo od sipa (isto kao s mesom, sa ili bez rajcice) pa onda višak porcija zamrznuti i svaki put napraviti drugacije - samo s tjesteninom ili palentom, s krumpirom na gulaš ili pak rižot. Ujesen i zimi šugo od sipa dobro je i sa zelenjavom - malo broskve ili kelja s krumpirom na padelu.
Od mladih sipa, najbolje su u proljece, možete napraviti i fritaju, zapeci ih u pecnici s krumpirima, lagano prepržiti komadice na ulju. U svakom slucaju, bile mlade ili stare, sipe su super namirnica kako za pocetnike, tako i one vrsne kuhare.