Sipe - jeftine, jednostavne i ukusne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sipe su svakoj domacici vrlo zahvalna namirnica. Još uvijek se mogu kupiti po pristojnoj cijeni, meso im je podatno pa se mogu pripremiti na razlicite nacine. Uz dodatak maslinovog ulja i mediteranskog bilja, odlicne su sa svim prilozima - krumpirom, grahom, palentom, kuhanim jajima, rižom. Dapace, s vrlo malo sipe može se brzo i bez puno pripreme skuhati kako jednostavno, tako i sasvim egzoticno jelo.



Dakle, sipe treba dobro ocistiti i oprati. Ako želite napraviti crni rižoto, onda morate spremiti crnilo. Ako su sipe mlade, dovoljno ih je nasjeckati na komade i ispeci ili iskuhati odnosno pirjati, starije i vece mogu se malo istuci batom. Sipe ce biti mekše ako su prethodno bile malo u zamrzivacu, a tamo mogu ostati do godine dana.



Za salatu sipe možete skuhati same ili zajedno s krumpirom koji ce upiti njihov okus pa ce salata biti ukusnija. Umjesto krumpira možete ih pripremiti s grahom na salatu ili samo tvrdo kuhana jaja. Salata ce biti bolja ako je zacinite dok su sve namirnice tople jer ce bolje upiti ulje i ocat.



Da biste bili racionalni, možete napraviti šugo od sipa (isto kao s mesom, sa ili bez rajcice) pa onda višak porcija zamrznuti i svaki put napraviti drugacije - samo s tjesteninom ili palentom, s krumpirom na gulaš ili pak rižot. Ujesen i zimi šugo od sipa dobro je i sa zelenjavom - malo broskve ili kelja s krumpirom na padelu.

Od mladih sipa, najbolje su u proljece, možete napraviti i fritaju, zapeci ih u pecnici s krumpirima, lagano prepržiti komadice na ulju. U svakom slucaju, bile mlade ili stare, sipe su super namirnica kako za pocetnike, tako i one vrsne kuhare.


Podijeli: Facebook Twiter