Sipe i šparuge na ugostiteljskim stolovima

Predstavnice klastera Južne Istre u podrumu Nevena Benazića (M. ANGELINI)
Predstavnice klastera Južne Istre u podrumu Nevena Benazića (M. ANGELINI)

Sipe i šparuge u središtu su drugog ciklusa ovogodišnjeg Gastro proljeća koje organiziraju Klaster turističkih zajednica južne Istre i koji će se od četvrtka do 19. travnja održavati u 26 ugostiteljskih objekata. Uz Dane šparuga i sipa novost su i Dani otvorenih vinskih podruma, njih devet, koji će tijekom tih deset dana posjetiteljima omogućiti degustacije i svoje proizvode po nižim cijenama. Program su u utorak u kušaonici/podrumu OPG-a Nevena Benazića u Valdebeku najavile predstavnice pet turističkih zajednica - Pule, Fažane, Vodnjana, Ližnjana i Marčane. U ovu se akciju, rekla je direktorica TZ-a Vodnjana Morena Smoljan Makragić, uključio i TZ Barbana.

Meniji po 80 kuna

- Namirnice ovog ciklusa, sipe i šparuge, izabrali su ugostitelji i radit će inspirativne menije, najavila je Palko Zirdum, voditeljica TZ-a Ližnjan, a Maja Percan iz TZ-a Marčane istaknula je da će tri slijeda i čaša vina koštati 80 kuna. Niža cijena u odnosu na prethodni ciklus, kada su se po sto kuna nudili meniji s rakovicama i divljači, istaknula je direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, logična je s obzirom na nižu cijenu aktualnih namirnica.

- Južna Istra nije prepoznatljiva kao vinska destinacija, ali sve je više dobrih i specifičnih vina i na ovom području. Zato smo uključili lokalne vinare koji će predstaviti svoje proizvode, ali i širu ponudu u svojim podrumima. Tijekom deset dana svoje će proizvode nuditi po 10 posto nižoj cijeni, dok će degustacije u podrumima biti niže za 30 posto, najavila je Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane.

Podrume će gosti (a vinari se nadaju i inozemnim turistima), moći obilaziti od ponedjeljka do petka od 18 do 21 sat, dok će subotom i nedjeljom svoja vrata držati otvorenima od 15 do 21 sat. Vinar Benazić iz predostrožnosti ipak kaže da nije naodmet najaviti svoj dolazak na brojeve telefona istaknutim na promotivnim materijalima.

Degustacije u vinskim podrumima

- Ova akcija bit će dobra dopuna za naše OPG-ove, ali i ponudi vina južne Istre. U našem podrumu za ovo razdoblje pripremamo, kao i inače, degustacije vina, ali i hrane, rekao je domaćin Benazić.

OPG Darija Vitasovića iz Vodnjana predstavila je Zlata Pereša.

- Presretni smo s bilo kojom akcijom kojom se promoviraju južnoistarska vina, jednako kvalitetna kao i ona na sjeveru Istre, samo što su tamošnji vinari bili malo brži s promocijom. Ako ova akcija rezultira i sa samo jednim novim kupcem, onda ćemo moći reći da je uspjela. U našem podrumu inače imamo četiri vrsta vina, a za ovu priliku bit će ih šest. Uz to, moći će se pogledati i izložba slika mlade vodnjanske autorice Kristine Brana, otvorene u subotu za Dane ulja i vina, rekla je Pereša.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i vinar Bruno Trapan koji je najavio klasičnu degustaciju šest vinskih etiketa.

- Gosti će moći vidjeti podrum i kušati vina zadnje berbe, a bit će im to i prilika da im približimo cjelokupni proces proizvodnje vina, zaključio je Trapan.

U akciji 26 ugostitelja i devet vinara

U akciji sudjeluju pulski restorani "Angulus", "Fantasia", "Volaria", "Kantina", "Amfiteatar", "Gardelin" i "Galija" iz Pule, "Korta" i "Plavi" iz Fažane, "Vela Nera" iz Šišana, "Vodnjanka" iz Vodnjana i "Štefanija" iz Barbana, grill bar "Campo" iz Štinjana, gostionica "Fasana" iz Fažane, konobe "Betiga" i "Bukaleta" iz Barbarige, zatim "Stara konoba", "Feral", "Batana" i "Ulika" iz Fažane, "Galiola" iz Ližnjana, "Rišpet" iz Manjadvorci, "Stari cok" iz Valture, bistro "Vesna" iz Loborike, "KF" iz Fažane i "Pompei" iz Pule. Na internetskoj stranici pulskog TZ-a www.pulainfo.hr moguće je vidjeti i menije koje pojedini restorani nude na temu sipa i šparuga.

Od vinara vrata svojih podruma otvorit će Vina Siljan iz Šegotići, vodnjanski OPG-ovi Sergia Deltona, Darija Vitasovića, Franka Macana i Giacometti-Moscarda, zatim Marčeta iz Valbandona, Kalavojna iz Loborike, točnije iz Radeki polje te OPG-ovi Bruna Trapana u Šišanu i Nevena Benazića u Valdebeku u Puli. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter