Sinovi Istre - hazarderi visokog rizika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hiži od besid iznad Pazinske jame održana je još jedna književna vecer, ovaj put s književnikom i kolumnistom Glasa Istre Milanom Rakovcem na kojoj su predstavljene autorove novije knjige: pjesnicka zbirka "Besida priletuca" i esejisticko-biografska knjiga "Sinovi Istre" u izdanju knjižnice Nova Istra Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Najviše se ipak govorilo o "Sinovima Istre", knjizi u koju je autor uvrstio "jedanaest istarskih licnosti koje su obilježile epohu" odnosno dva posljednja stoljeca (Mate Balota, Giuseppe Budicin, Ante Ciliga, Zvane Crnja, Vladimir Gortan, Alojz Kocjancic, Ezio Mestrovich, Božo Milanovic, Joakim Rakovac, Fulvio Tomizza i Josip Velikanja).

"Rijec je o zavicajnoj reprezentaciji koja se sastoji od šest Hrvata, tri Talijana i dva Slovenca, odnosno od tri pisca, jednog novinara, tri netipicna svecenika i cetiri revolucionara", istaknuo je na pocetku moderator veceri Josip Šiklic upitavši autora što oni uopce imaju zajednicko.

"Svi su hazarderi visokog rizika", kazao je Rakovac istaknuvši široj javnosti manje poznatog "hajduckog popa" Josipa Velikanju iz Juršici, "covjeka koji vrijedi cijele knjige".

U razgovoru s moderatorom prisjetio se nikad objavljenog intervjua pocetkom devedesetih (videovrpce za HRT-ovu dokumentaristicku emisiju "Sjecanja na 20. stoljece" su jednostavno nestale) s jednim od "reprezentativaca", revolucionarom i publicistom Antom Ciligom. U tom je intervjuu Ciliga izjavio da ce uslijediti nezaustavljivi svjetski nuklearni rat ako se do 2010. godine ne uspostavi svjetski socijalisticki ekonomski savez.

Razlog "bunkeriranja" emisije ipak nije bio u toj izjavi, smatra Rakovac, vec u onoj da Bosna i Hercegovina mora postati država, jer ce se u suprotnom Hrvatska i Srbija zbog nje istrebljivati unedogled, što najvjerojatnije nije "leglo" nekom od tadašnjih cenzora.


Podijeli: Facebook Twiter