Sinonim za kreativnost u komunikaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ljubljanskoj Narodnoj galeriji je od 10. veljace pod pokroviteljstvom slovenskog predsjednika Danila Tuerka otvorena retrospektivna izložba grafickih djela Miljenka Licula (Vodnjan 1946. - Ljubljana 2009.), koja se može razgledati do 8. svibnja.

Licul je zasigurno bio jedan od vodecih slovenskih grafickih dizajnera, priznat i u medunarodnim krugovima. Autor serije euro-kovanica sa slovenskim simbolima, osobne i zdravstvene iskaznice, prve slovenske valute tolara kojeg je kasnije zamijenio euro. Istaknuo se i modernim rješenjem grafickog izgleda slovenske putovnice, niza drugih dokumenata, knjiga, plakata i poštanskih maraka, osnivac je više grafickih studija, predavac na likovnoj akademiji u Ljubljani. Nažalost, ostala je nerealizirana graficka slika šengenskih granicnih prijelaza izmedu Slovenije i Hrvatske koju je predlagao.



Od brojnih priznanja i nagrada koje je dobio u Sloveniji, spomenimo najvažnije: Prešernov sklad, Plecnikova nagrada, Prešernova nagrada za životno djelo.

Ovaj rodeni Vodnjanac postao je sinonim za kreativnost u komunikaciji, za kvalitetniju vizualnu kulturu i šire razumijevanje svijeta. Njegova su djela postala referencijalna za kreativnu i vizionarsku percepciju društva.

Izložbu njegovih radova organizirala je Fondacija Brumen, središnja slovenska organizacija grafickog oblikovanja u suradnji s Narodnom galerijom. Uz brojna poznata imena iz grafickog dizajna, umjetnosti, arhitekture, na postavljanju ove izložbe sudjelovao je i pulski slikar Martin Bizjak. Na izložbi je predstavljena i monografija sa svim važnijim Liculovim ostvarenjima.

Nakon zatvaranja, izložba 10. svibnja seli u prostore ljubljanske likovne akademije.


Podijeli: Facebook Twiter