Sinonim za Istarsku malvaziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Kozlovic
Lokacija: Momjan, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: istarska mesna hladna predjela
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 70,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Kada sam pocinjao svoju sommeliersku karijeru u poratnim godinama 1995. i 1996., ponuditi gostima Kozlovicevu malvaziju bio je dio istarskog ponosa i slave. Naime, iskusne vinopije prisjetit ce se da su u tom periodu na istarskoj vinskoj sceni dominantni bili vinari iz Goriških brda, a u vecem dijelu Hrvatske Enjingi, Plenkovic i Krauthaker. Tih je godina pocinjao razvoj istarske eno-gastrorevolucije, koje sam i ja bio clan kroz kultni Valsabbion.

Kozlovic je prvi clan cuvene istarske velike cetvorke koja se u drugoj polovici devedesetih godina izdignula na hrvatskoj vinskoj sceni. Iz baznih malvazija izdvojila se kultna Malvazija Santa Lucija, za koju grožde dolazi s najboljih položaja Santa Lucija, s kojih je nekada dolazila cuvena bujska malvazija.

Prošla godina bila je povijesna za vinariju Kozlovic upravo zbog otvaranja novog podruma koji spada zasigurno u remek-djela arhitekture na ovim prostorima.

Ovih dana premijerno sam kušao 20-ak mladih malvazija u društvu istarskih enologa te mi je za oko zapela mlada Malvazija Kozlovic iz berbe 2011.

U izrazito toploj berbi, grožde za ovo vino brano je oko 20. kolovoza, na položajima u okolici Momjana, gdje grožde raste na bijeloj zemlji. Nakon kratkotrajne maceracije i završene fermentacije, vino je odležalo šest mjeseci u bacvama od inoksa, asredinom travnja punjeno je u boce.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoca jako fina, ispreplicu se vocne i cvjetne arome. Pocinje ugodnim tipicnim mirisom cvijeta akacije, no nastavlja se i s malo egzoticnih nota koje vuku na lici i marakuju, što je vjerojatno posljedica tople berbe.

Dalje se razvijaju i note kruške te malo cvijeta kamilice, dakle mogu reci da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomicno toplo i djelomicno mekano jer se osjeti da mu fali još boravaka u boci. Vino je djelomicno svježe i ukusno te ugodno mineralno.

Punoga je tijela i mogu reci da je uravnoteženo, intenzivno okusom i dosta trajno, jako fine kakvoce. Harmonicno je i spremno za konzumaciju, mada mu još koji dan u boci ne bi škodio. A što se tice potencijala, može sigurno trajati dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter