Sinonim za čisto more i uređenu plažu

Nevrijeme u Umagu (M. SARDELIN)
Nevrijeme u Umagu (M. SARDELIN)

Na porečkim će plažama ovog ljeta vijoriti ukupno 22 zastave što ovaj grad svrstava na prvo mjesto u Hrvatskoj. Čast da podigne prvu Plavu zastavu na porečkom Gradskom kupalištu imao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić kojem su zastavu morskim putem donijeli članovi veslačkog kluba Adriaco i spasioci s plaže. Svečanost je pred okupljenim predstavnicima Grada, hotelijerskih tvrtki Plava laguna i Valamar Riviera, istarskih turističkih zajednice, te brojnih drugih organizacija, ustanova i općina Poreštine uveličana himnama Lijepa naša i Krasna zemljo.

U plaže uložili tri milijuna kuna
- Plava zastava sinonim je za čisto more i uređenu plažu, pa se zahvaljujem svima koji se svih ovih godina trude i ulažu u uređenje plaža, posebno Turističkoj zajednici, Valamar Rivieri i Plavoj laguni. U posljednje tri godine Grad Poreč uložio je više od sedam milijuna kuna u uređenje pet gradskih plaža, a trudili smo se to činiti ravnomjerno. Krenuli smo prvo na sjever, Červar Porat, pa preko Saladinke, Materade i Borika do Gradskog kupališta, naglasio je gradonačelnik Peršurić. Dodao je da su za to povukli više od dva milijuna kuna iz Ministarstva turizma, pa su uz plaže uređene i šetnice i javna rasvjeta, te je postavljena nova komunalna oprema. Nedavno je do Gradskog kupališta dovršena nova plaža, koja je poput pet drugih dobila i teretanu na otvorenom. Te su teretane posjećene i zimi i ljeti, napomenuo je Peršurić. Istaknuo je da Grad ima već ima spremna tri nova projekta s građevinskim dozvolama, tako da će se uređenje plaža u režiji Grada nastaviti. Ante Kutle, predsjednik udruge Lijepa naša koja je nacionalni koordinator i voditelj projekta Plava zastava, istaknuo je da je Poreč doista glavni grad Plave zastave u Hrvatskoj.

Treba poznati kakvoću mora
- Vrlo smo ponosni na Poreč, ne samo zbog Plave zastave, nego i zbog ostalih programa koje provode. Čak 22 zastave na porečkim plažama same za sebe govore koliko je ovdje zagledanost u budućnost veća nego u ostatku zemlje. Radit ćemo na tome da sve naše javne plaže zadovolje standarde Plave zastave, koji nisu toliko zahtjevni da ih sve ne bi imale. Svi koji dođu na plažu, kupali se ili ne, trebaju znati u kakvom se okruženju nalaze, kakva je kakvoća mora, a u slučaju da su invalidi da imaju svoj pristup moru, sanitarni čvor, te da ih netko može spasiti iz vode dese li se nešto. Poreč je i lani ostvario rekordnu sezonu, vjerujemo da će i ovu, a rezultat toga sigurno su i plave zastave na plažama koje garantiraju određenu sigurnost, smatra Kutle.

Podizanju zastave prethodio je kulturno-umjetnički program pred brojnim okupljenim uzvanicima u kojem su nastupile harmonikašice Umjetničke škole Poreč Vita Blažević i Rikarda Labinac, te polaznice Studija za izvedbene umjetnosti MOT 08 s dvije plesne točke. (Tanja Kocijančić)






Podijeli: Facebook Twiter