Sinković, Fakin i Bassanese ovogodišnji momjanski muškatiri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati vinar s momjanskog područja Libero Sinković iz Svetog Maura ponio je titulu ovogodišnjeg muškatira za najbolje ocijenjeni muškat u Vetrini muškata. Njegov muškat iz 2008. godine od prosušenih bobica najviše se svidio posjetiteljima koji su u Kući muškata kušali i ocjenjivali momjanski, ali i sve ostale vrste muškata, vina koje obilježava cijelu Momjanštinu.

Sinkovićev muškat, zapravo specijalno slatko desertno bijelo vino, pod nazivom Vino prijateljstva, dobio je 153 glasa i daleko odmakao konkurenciji. Pedesetak glasova manje dobio je muškat Marka Fakina iz Brkača, dok je treći po broju glasova bio muškat kojega je proizveo Andrea Bassanese iz Kaštela. 

Došlo više od 300 posjetitelja 

U dvodnevnom degustiranju i ocjenjivanju sudjelovalo je više od 300 posjetitelja, među kojima je zamijećen velik broj Talijana, ali bilo je, uz domaće goste, posjetitelja iz Slovenije, Austrije i drugih zemalja. Oni su na kuponu uz kupljenu čašu za degustaciju upisivali prva tri za njih najbolja muškata. Izbor je bio velik. Imali su posjetitelji na raspolaganju 32 muškata raznih vrsta, od momjanskog, do suhog, slatkog, ružičastog ili nekog drugog. Obitelj Sinković stalno sudjeluje na ovim manifestacijama koje promoviraju Momjanštinu kao vinorodno područje, na Martinje je posebna prilika za predstavljanje upravo autohtonog momjanskog muškata, posebnog vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. I ove godine obitelj Sinković je dala na ocjenu nekoliko muškata, a posjetiteljima se svidio najviše baš onaj najslađi, od prosušenih bobica. S takvim muškatom, ali iz ranijih godišta, Libero Sinković je u posljednje dvije godine uvijek bio drugoplasirani muškatir. Ove godine nadmoćno je pobijedio.

- Posjetiteljima se svidio taj okus, oni ocjenjuju na svoj način, imaju svoje mišljenje. Ne mogu reći da je muškat naše obitelji najbolji, sigurno je tu među 32 uzorka bilo odličnih muškata. Sve je više dobrih vina, što se odražava u vrlo maloj razlici u kvaliteti. U svakom slučaju godi još jedno priznanje. Inače, ranijih smo godina radili jedan muškat sa sušenim bobicama, ali dio objekta gdje smo sušili bobice je u rekonstrukciji pa nismo mogli nastaviti raditi na taj način. Ipak, već iduće godine mislim da ćemo napraviti opet takav muškat. Inače, ove će godine muškat biti jako kvalitetan, iako su količine znatno manje. Na brdu je bilo slabije, suša je napravila svoje, no na sreću nije bilo tuče. U nižim dijelovima je grožđe bilo puno bolje, tako da smo u cjelini zadovoljni, kaže Libero Sinković kojemu je plaketu s titulom muškatira od Momjana za 2017. godinu uručio direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese. 

Susret mladih harmonikaša 

Posljednjeg dana momjanskog Martinja, uz biciklijadu sa stotinjak biciklista, održan je i susret harmonikaša na kojemu je nastupilo dvadesetak, uglavnom mladih harmonikaša koji tek uče i otkrivaju tajne tog instrumenta. Večernji dio programa završen je uz Bakano band, te okupljanjem u momjanskim konobama.

Podsjetimo, bogat program ovogodišnjem Martinja počeo je još u prošli petak zabavom i plesom uz rock glazbu, dok su subotnji program uz degustaciju muškata obilježili bajkeri iz nekoliko zemalja. Na sam blagdan održano je svečano misno slavlje uz simbolično krštenje mladog vina, upriličen je kulturno – umjetnički program, sve uz bogatu gastronomsku ponudu po momjanskim stalnim i privremenim konobama. Martinje u Momjanu su zajednički organizirali lokalni Mjesni odbor i Zajednica Talijana, te Udruga Vino Momilianum i Turistička zajednica Buje, uz pokroviteljstvo Grada Buja i Istarske županije. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter