Sinjski alkari nakon Barbana u Puli

Sinjski alkari u Puli (M. ANGELINI)
Sinjski alkari u Puli (M. ANGELINI)

Pulskom Ulicom Castropola danas se orila pjesma iz tamošnje pizzerije. I dok su ljudi znatiželjno pogledavali, vesela se skupina nije dala smesti u veselom raspoloženju. Kako smo saznali, bila je riječ o skupini sinjskih alkara koji su od subote gosti barbanskih trkača na prstenac, a prije odlaska put Sinja odlučili su se na obilazak Pule.

Alkarsko izaslanstvo činili su predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić i dopredsjednik Dinko Bošnjak, član uprave Boško Ramljak, predsjednik Časnog suda Andrija Filipović Grčić, dugogodišnji komentator Sinjske alke Denis Šabić, harambaša, odnosno vođa alkarskih momaka Ivo Vukasović, alkarski momak slavodobitnika Ivica Marić te, naravno, slavodobitnik ovogodišnje, 298. sinjske alke Ante Zorica. Inače, Zorica je ove godine treći put osvajao Alku, nakon što je pobjednik bio i 2009. i 2011 godine. Pobjedu je izvojevao na svom konju Kulčaru.

- Rekli bismo da pobjeđujem svake druge godine. Šest godina sam u Alki, od 2008., otkad sam jedan od 17 kopljanika, iako sam u povorku ušao još 2005., kaže nam Zorica. Ističe da je posebna godina bila 2009. kada je pobijedio s tri "sride" što je bio tek deseti slučaj u 300 godina Alke, a neizvjesno je bilo do samoga kraja jer je i drugi najbolji alkar u prve dvije utrke dvaput pogodio "sridu". - Mislio sam si: pa nećemo valjda u pripetavanje s maksimalnim brojem bodova, ali eto nismo, on je pogodio "u dva" i tako sam ja pobijedio.

S barbanskim društvom Trke na prstenac već su se, kaže, ugodno udomaćili i sprijateljili, kako s viteškim društvom tako i s Općinom Barban.

- Ove su trke dio povijesti i dobro je da se njeguju, odnosno da su nakon godina pauze i zastoja ove viteške igre ponovno dobile značaj koji zaslužuju. Naše su trke slične, samo je u Sinju malo veći šušur, s državnim vrhom, iako je i ovdje bio prisutan predsjednik Ivo Josipović, rekao nam je Zorica.

Na upit je li točno da alkari na sebi nose odoru tešku pet kilograma, uz odoru na konju, a trče na +40 stupnjeva, Zorica kaže da je to točno da sve počinje od 13 sati kada već odjeveni u odoru dolaze kod alajčauša na konjima, nakon sat vremena odlaze prema Alkarskim dvorima "kakvih nema u svitu", gdje dočekuju goste među kojima je i prijem za državni vrh i gotovo jednosatno fotografiranje s gostima. Nakon toga slijedi povorka kroz grad i odlazak na trkalište i nas. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter