Šinjorine pripremile najbolju nedevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragucska vala naziv je zabacene, ali prekrasne udoline izmedu Draguca i jezera Butoniga ciji gostoljubivi mještani drugu godinu zaredom organiziraju autenticnu i simpaticnu Feštu od nedeve.

Nedeva je prilog glavnom jelu, najcešce se jede uz kuhanu kokoš, a radi se o kombinaciji suhog kruha, sira i jaja. Tradicionalno je to jelo ovoga kraja koje se u prošlosti, prema rijecima inicijatorke manifestacije ?ulijane Matkovic, spravljalo samo za vece fešte kao što su bili godišnji samanj, Božic ili Vazan, dok se danas priprema mnogo cešce.



U subotu se navecer kraj društvenog doma u Krpanima na priredenim štandovima smjestilo šest ekipa koje su pokušale spraviti najukusniju nedevu.

Tek u nocnim satima troclani žiri koji su cinili Marino Šterpin, Radmila Karlic i Emil Daus proglasili su najbolju kuharsku ekipu Šinjorine, u kojoj su kuhale Ema Tominic, Milena Buždon i Laura Cerneka. Sve su one porijeklom iz zaselaka Dragucske vale, ali danas udate žive u Pagubicama, Kopru i Buzetu.

Druga je bila ekipa Korelici (takoder tek porijeklom iz ovog napuštenog sela), a treca ekipa Vrh s Buzeštine na kojoj se nedeva naziva nadeva.

Ove su godine kuharice mnogo više eksperimentirale sa sastojcima, pa se osim tradicionalnih zacina moglo isprobati cak i nadevu s tartufima koju je umijesila jedina muška ekipa nazvana Muji gušti, koju su cinili Denis Kontic, Dilan Kontic, Josip Gržinic i Boris Vodopija, svi s podrucja Racickog brega. Oni su nudili takoder posebnu ukusnu nedevu kojom su nadjenuli kokoš.



Bila je tu i ekipa domacina, Dragucska vala, te Zaprežicke iz sela Funcici kraj Lindara. Fešta je završila uz veseli Amaro bend koji je do dugo u noc zabavljao brojne posjetitelje.

Prije gastro manifestacije održana je rekreativna biciklijada na kojoj je sudjelovalo šezdesetak biciklista s Pazinštine i Buzeštine. Vozilo se na trasi Krpani - Mesarici - Korelici - Dragucski potok - jezero Butoniga - Komari - Juradi s povratkom u zaselak Krpani gdje je sudionicima pripremljen rucak. Pokrovitelj manifestacije bila je Opcina Cerovlje.


Kratki recept za nedevu

Kako pripremiti nedevu, otkrila nam je Vilma Bolterštajn koja se natjecala kao dio ekipe Korelici.

- Treba naribati podjednaku kolicinu prosušenog kruha bez korice i sira, a bolji su tvrdi sirevi. Doda se papra i nekog drugog zacina po želji, dok soli ne treba dodavati jer je vec ima dovoljno.

Mi u Dragucskoj vali dodamo metvice, po tome smo specificni. Sve se to zamijesi s jajima, a jaja se dodaje toliko da smjesa bude mekana. Zatim se smjesa kuha u kokošjoj, može i govedoj juhi oko 20 do 30 minuta i nedeva je spremna za jelo, kaže gospoda Vilma.


Podijeli: Facebook Twiter