Sinjani protiv "lickog medvjeda"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uništili su nam pogone, a sad nam još treba uništiti i rodilište. A borili smo se protiv mletackog lava, protiv talijanske vucice, njemackog orla, srpskog dvoglavog orla i turskog polumjeseca, a sad je došlo vrijeme da se moramo boriti protiv lickog medvjeda.

Kazao je to Slaven Kardoš na prosvjednom skupu «Pogodimo zajedno u sridu», kojega su u cetvrtak, ispred zgrade sada vec bivšeg rodilišta, organizirale lokalne nevladine udruge tražeci poništenje odluke Ministarstva zdravstva o zatvaranju sinjskog rodilišta zbog neadekvatnih tehnickih i kadrovskih uvjeta. Ukoliko ministar Darko Milinovic to ne ucini, najavljene su još žešce akcije za ocuvanje tradicije Alke, ali i zdravlja majki i djece.

Posebno je istaknuto da Sinj i Cetinska krajina broje 70 tisuca stanovnika, puno više nego Licko-senjska županija, odakle potjece ministar Milinovic. Njegov Gospic, kako je naglašeno, ima bolnicu, dok Sinj ostaje i bez rodilišta.

Jedan od sudionika podsjetio je kako je još lani, prigodom najave zatvaranja rodilišta zbog neispunjavanja tehnickih i kadrovskih uvjeta, u dva dana prikupljeno više od pet tisuca potpisa koji su uruceni ministru zdravstva Milinovicu. Ministar je tada inicijatoru akcije, nezavisnom gradskom vijecniku Miru Bulju obecao kako zbog tradicije sinjske Alke nema šanse da se rodilište ugasi. Stoga mu je poslana poruka da ako ne ispuni svoja obecanja nece biti dobrodošao gost u Sinju jer je lagao njegove gradane.

Okupljeni su posebno pozdravili voditelja tamošnjeg Doma zdravlja dr. Antu Prolica koji je zbog zatvaranja rodilišta podnio ostavku na tu dužnost.

- Neugodno sam iznenaden ovom odlukom, no kao legalist poštujem odluku Ministarstva i županijskog Doma zdravlja o prestanku rada rodilišta u Sinju, ali kao gradanin se ne mogu pomiriti s tom cinjenicom jer je rodilište duboko ukorijenjeno u vitešku alkarsku tradiciju moga kraja i predstavljalo je jedan viši standard pružanja zdravstvene zaštite u ovom kraju gotovo 60 godina, kazao je dr. Prolic, najavivši daljnju borbu za rodilište, a posebno primalje koje ne smiju ostati na ulici.


Podijeli: Facebook Twiter