Siniši Svilanu prijeti pet godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do pet godina zatvora prijeti Siniši Svilanu, direktoru programa Nove TV, protiv kojeg je optužno vijece Županijskog suda u Zagrebu jucer potvrdilo optužnicu što ga tereti za primanje 262.000 eura mita. Prema njoj je Svilan od direktora produkcijske kuce Core media Vladimira Šelebaja Selliera primio taj novac, te za uzvrat prikazao njegove projekte "1 na 1", "U sridu", "Istraga", "Rekonstrukcija" i "Interijeri".

Mito je Svilan, tvrdi tužiteljstvo, uzimao pune tri godine, od 2004. do 2007. Svaku emisiju odredenog projekta Šelebaju je, navodno, naplacivao po tisucu eura. Novac mu je stizao ili od Šelebaja osobno ili preko posrednika. Jedan od njih bio je tadašnji Šelebajev partner u Core mediji estradni menadžer Edvin Softic. On je vec istražiteljima i priznao da je osobno Svilanu nosio kuvertu s novcem kada bi Šelebaj bio na putu.

Iako je rocište pred optužnim vijecem bilo zatvoreno za javnost, doznajemo kako je Svilanova obrana pokušala rušiti optužnicu tvrdnjama da je za vecinu djela nastupila zastara. Da je takav stav optužno vijece kojim je predsjedao sudac Željko Horvatovic prihvatilo, protiv Svilana bi opstale optužbe teške tek 40-ak tisuca eura.

No, ipak je cijela optužnica potvrdena, a na pripremnom rocištu koje bi uskoro trebalo biti zakazano Svilan ce imati priliku eventualno se nagoditi s tužiteljstvom ili pak docekati datum pocetka sudenja.

- Sud nije ulazio u cinjenicna pitanja. Ide se u sudenje i ocekujemo odredivanje pripremnog rocišta, samo je kratko nakon objave odluke optužog vijeca izjavio odvjetnik Pavasovic-Viskovic.

Tijekom sudenja zasigurno ce se rasvijetliti je li tocno da su Svilan i Šelebaj poceli suradivati nakon što je 2004. godine Svilan prešao s HTV-a na Novu TV, odnosno da ih je spojila Hloverka Novak-Srzic. Ukoliko bude proglašen krivim, Svilan ce morati vratiti ukupan iznos primljenog mita. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter