Siniša Lasan otkriva kako je proteklo ocjenjivanje na Decanteru

Emil Knapić (Arhiva GI)
Emil Knapić (Arhiva GI)

Hrvatska vinska scena ponovno ima velikog razloga za zadovoljstvo s obzirom na to kako su naša vina na ovogodišnjem Decanter Word Wine Awardsu postigla rekordan uspjeh. Svemu tome svjedočio je iz prve ruke naš renomirani vinski ekspert Siniša Lasan, inače sommelier restorana Proto u Dubrovniku, kojemu je ovo bila druga godina u nizu kako je na poziv organizatora ovog prestižnog svjetskog natjecanja sudjelovao u sudačkom žiriju.

Odlični rezultati vinara Istre

Ukupno 102 medalje, od čega 3 platinaste, 4 zlatne, 35 srebrnih medalja te 60 brončanih, povijesni je rezultat za vinare Hrvatske, a posebice su oduševila istarska vina koja su se još jednom pokazale u najboljem svjetlu. Nesumnjivu kvalitetu vina koja dolaze iz istarske regije potvrdio je i sam Siniša Lasan koji nije skrivao zadovoljstvo time što su upravo autohtone sorte s istarskog poluotoka bile među najbolje rangiranim hrvatskim vinima na ovom natjecanju. To je svakako potvrda dobrog rada vinara u Istri i kvalitete njihovih vina, ali i odličan marketinški potez za sve sudionike bez obzira na eventualne nagrade. Samo ocjenjivanje, odnosno slijepo kušanje, kako dodaje, zna biti dosta iscrpljujuće i zamorno za osjetila, s obzirom na to kako se dnevno kuša i do 90 različitih uzoraka vina, no kako je riječ o vrhunskim stručnjacima i profesionalcima, sve prolazi u najboljem redu. Iz perspektive suca na DWWA to je odgovoran zadatak, ali i iznimna čast i prilika za proširivanje vinskih vidika i znanja. Kako ističe Siniša Lasan, imao je priliku degustirati vina iz zemalja poput Azerbajdžana, Švedske, Poljske i Rusije, koja su također iznenadila kvalitetom unatoč tome što su poprilična nepoznanica u međunarodnim okvirima.

Kvaliteta vina i ekspertiza struke

Pored nove potvrde kvalitete naših vina u svijetu, veseli i činjenica što je Hrvatska i ove godine imala svog predstavnika u sudačkom sastavu i snažnog zagovornika naših vina na međunarodnoj sceni čija se riječ očito cijeni. Hrvatska vina ove su godine umalo su ostala bez svog mjesta na Decanterovom ocjenjivanju zbog nedovoljnog broja prijavljenih uzoraka, no tu je ponovno uskočio naš poznati član Hrvatskog sommelier kluba, Siniša Lasan zajedno sa svojim partnerima iz agencije Event Lab. Zajedničkim su snagama sudjelovali na angažmanu što većeg broja naših vinara, što je rezultiralo povećanjem broja uzoraka od gotovo 70 posto u odnosu na prošlu godinu, a u konačnici i rekordnim brojem medalja za naše istarske vinare.

- Našim vinarima poručujem da svakako šalju vina na ocjenjivanje. Bez aktivnog angažmana vinara na DWWA s uzorcima, u riziku smo izgubiti panel što bi bilo vrlo porazno i marketinški loše da nas se gurne u zajednički panel s ostalim zemljama Centralne i Istočne Europe. Po Decanterovim mjerilima, hrvatsko vinarstvo ima visoku kvalitetu, no potrebno je još raditi i na tome i na marketingu kako bi se dodatno pozicionirali na svjetskim vinskim kartama. Istra je zasigurno jedna od vodećih vinskih regija u Hrvatskoj. Jako mi je drago da su medalje dobivene za autohtone sorte, odosno sorte tipične za istarski poluotok, te su se pokazala kao vina visoke kvalitete - poručio je za kraj Lasan. (Andrea PANČUR)


Podijeli: Facebook Twiter